LÄR DIG ATT MALA KAFFET SOM ETT PROFFS

Att mala kaffebönorna korrekt är en nyckelkomponent för att uppnå den perfekta koppen kaffe. Det beror på att det har stor inverkan på hur ditt kaffe smakar. En korrekt malningsgrad kan hjälpa till att balansera syra, beska och sötma och på så sätt skapa en mer tillfredsställande kaffeupplevelse.

När vi pratar om malning av kaffebönorna och hur detta görs på bästa möjliga sätt handlar det främst om malningsgraden.

För att garantera jämn och god malning i exakt den grad av malning du önskar, är du beroende av en bra kvarn som ger dig möjlighet att justera graden fullständigt från finkornig malning” espresso” till grovkornad malning ”kok”.

Tips: I Tek.no senaste test av kaffekvarnar behöll Wilfa vinnarplatsen för kvarnen Uniform, och kvarnen Aroma fick en välförtjänt andraplats och rekommenderas.

Vad är malningsgrad?

För att förstå betydelsen av vad malningsgraden har att säga för slutresultatet måste vi först och främst förstå begreppet «extraktion / extrakt».

Extraktion betyder extrahering och i det här fallet talar vi om att extrahera smak och arom från kaffebönorna. Mängden smak och arom som vattnet klarar att utvinna från bönorna beror på två saker: Malningsgraden och hur länge vattnet är i kontakt med kaffet (kontakttid) innan det droppar längre ner i kannan.

Vilken malningsgrad du ska använda beror på vilken bryggmetod som kommer att användas.

Läs också: 7 steg för ett perfekt bryggt kaffe

Kaffets malningsgrad

Malningsgraden handlar om hur fint eller grovt kaffepulver kaffekvarnen gör av bönorna. Detta är normalt uppdelat i fem olika nivåer och ger också riktlinjer för kontakttiden.

Namn Användning Kontakttid
Espressomalt Enkoppsbryggare, espressomaskiner < 1 minut
Extra finmalt Enkoppsbryggare, helautomatiska maskiner och Aeropress 1-4 minuter
Filtermalt Kaffebryggare och enkla helautomatiska maskiner 4-6 minuter
Presskannemalt Presskanna 5-7 minuter
Grovmalt/kokmalt Stora kaffemaskiner och kokning på spis 6-8 minuter

Kaffets extrahering

För enkelhetens skull delar vi in kaffeextraktionen i tre nivåer:

Underextraherat:

Vattnet har inte kunnat extrahera tillräckligt med smaker och arom på väg ner i kannan. Kaffet smakar surt och lite och kan i vissa fall se tunnare ut än normalt. Med tanke på att kontakttiden är korrekt mals kaffet för grovt.

Korrekt extraherat:

Kaffet smaker fylligt och gott. En perfekt kombination av malningsgrad och kontakttid.

Överextraherat:

Vattnet har fått med för mycket smak och arom. Kaffet smakar kraftigt och bittert. Med tanke på att kontakttiden är korrekt har kaffet malts för fint.

Med andra ord, förhållandet mellan malningsgraden och kontakttiden är avgörande för extraktionen och därmed också smaken. Om du inte har möjlighet att ställa in kontakttiden på din kaffebryggare kan du justera smaken genom att ändra malningsgraden istället och vice versa.

Lär dig av Tim Wendelboe, världsmästare inom barista, hur du gör lika gott kaffe som honom hemma