Hur man gör en tunn och krispig pizzabotten
INGREDIENSER:
- 800 g vetemjöl (helst Tipo 00)
- 5,2 dl kallt vatten
- 16 g salt
- 20 g färsk jäst
- 40 g olja
- 10 g honung
- Lite semolina till utbakning (mannagryn)
GÖR SÅ HÄR:
- Lägg alla ingredienser utom olja i bakskålen.
- Blanda degen med degkroken i 2 minuter med en hastighet på 20%.
- Öka till 60% hastighet och knåda degen i 10 minuter. När det är två minuter kvar, tillsätt oljan medans maskinen går. Degen ska nu vara elastisk med god styrka.
- Skär degen i 8 bitar av ca. 175 g och forma runda. Lägg på en bricka och täck med plast.
- Låt degen jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar (eller till dubbel storlek).
- Strö väl med semolina på bänken och bilda en kant med fingertopparna. Sträck sedan försiktigt ut tills pizzan är den storleken som du vill ha och lägg den på en pizzaspatel. Alternativt kan kavel och bakplåtspapper användas.
- Lägg på valfri garnering och ost efter eget val.
- Grädda pizzan så varmt som ugnen går (250 – 300 ° C). För bästa resultat rekommenderas användning av förvärmd pizzasten eller pizzastål. Alternativt kan pizzan också bakas direkt på en förvärmd bakplåt. Gräddningstiden varierar beroende på ugn och bakningsmetod. Pizzan är klar när degen känns fast och osten har blivit gyllene.
REKOMMENDERADE PRODUKTER: