ETT LITE GRÖVRE FORMBRÖD MED RÅG OCH DINKEL SOM BLIR SAFTIGT MED RIVNA MORÖTTER I. LINFRÖN OCH SOLROSFRÖN GER LITE EXTRA TUGGMOTSTÅND. GOTT ATT ROSTA!

INGREDIENSER:

1 limpa

  • 250 g ljummet vatten (2,5 dl)
  • 20 g jäst
  • 1 msk olivolja
  • 60 g rågmjöl (1 dl)
  • 90 g dinkel (1,5 dl)
  • 180 g rågsikt (3 dl)
  • 35 g hela linfrön (0,5 dl)
  • 75 g solrosfrön (1 dl)
  • 2 tsk salt
  • 130 g fint riven morot (ca 2 dl)

Till formen:

  • Smör
  • Sesamfrön

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen och häll i degbunken tillsammans med ljummet vatten, olivolja och de olika mjölksorterna. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter.

  2. Tillsätt linfrön, solrosfrön och salt och kör degen i 5 minuter till.

  3. Tillsätt de rivna morötterna och kör degen på hög hastighet i någon minut tills de är helt inblandade i degen.

  4. Smörj en form, ca 1,5–2 liter med smör och bröa med sesamfrön. Bred ut degen i formen och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.

  5.  Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Limpan ska ha en kärntemperatur på ca 98–100 grader, du kan mäta med en stektermometer.

  6. Ta ut limpan och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar den ur formen. Vänta ca 30 minuter innan du skär upp den.

REKOMMENDERAD PRODUKT:

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN

Publicerad 12. januari, 2022 i Recept