SMAKFULL PAJ MED SYRLIG CINTRONFYLLNING OCH MARÄNG PÅ TOPPEN – HELT UNDERBAR KOMBINATION. GÖRS ENKELT MED ELVISPEN SMOOTH MIX. 

INGREDIENSER:

Passar till 20 cm rund form

CITRONKRÄM

  • 3 st Ägg
  • 2 st Äggulor
  • 225 g Socker
  • Citronskal från 1 citron
  • 1,25 dl Citronjuice
  • 150 g Kallt smör

PAJDEG

  • 115 g Smält smör
  • 180 g Vetemjöl
  • 3 msk Socker
  • 1 nypa Salt

MARÄNG

  • 100 g Socker
  • 2 st Äggvitor
  • 1 nypa Salt

GÖR SÅ HÄR:

CITRONKRÄM

Citronkrämen måste göras först, då den tjocknar i kylen.

  1. Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronskal och citronsaft med Smooth Mix elvisp (använd visparna).
  2. Häll blandningen i en kastrull och koka tills sockret har smält.
  3. Sänk värmen och vispa i smöret.
  4. Öka värmen till kokpunkten och låt citronkrämen puttra under omrörning i ca. 5 minuter tills det tjocknar.
  5. Sila av krämen och kyl den i 1-2 timmar.

PAJDEG

  1. Smält smöret och blanda ihop mjöl, socker och salt med Smooth Mix elvisp (använd krokarna).
  2. Tryck ut degen i en 20 cm rund form med fingrarna.
  3. Ställ den kallt i ca 30 minuter (då är det mindre troligt att kanterna sjunker).
  4. Värm ugnen till 175 °C (över- och undervärme).
  5. Pricka botten av pajen med en gaffel.
  6. Grädda pajbotten på galler i 15 minuter eller tills den är gyllene.
  7. Låt svalna i cirka 15 minuter.

MARÄNG

  1. Vispa ihop äggvita och salt tills det skummar med Smooth Mix elvisp.
  2. Tillsätt socker under vispning. Vispa på hög hastighet tills marängen blivit helt fast.
  3. Kontrollera om den har vispats tillräckligt länge genom att ta lite av marängen mellan två fingrar för att känna efter sockerkorn. Om du känner kornen behöver du vispa längre.
  4. Marängen är klar när den är tjock, glansig och vit, utan sockerkorn.

MONTERA PAJEN

Fyll pajen med citronkrämen. Bred ut marängen över och bränn med en gasbrännare.


REKOMMENDERAD PRODUKT

SMOOTH MIX ELVISP