SMAKFULL PAJ MED SYRLIG CINTRONFYLLNING OCH MARÄNG PÅ TOPPEN – HELT UNDERBAR KOMBINATION. GÖRS ENKELT MED ELVISPEN SMOOTH MIX.
CITRONPAJ
INGREDIENSER:
Passar till 20 cm rund form
CITRONKRÄM
- 3 st Ägg
- 2 st Äggulor
- 225 g Socker
- Citronskal från 1 citron
- 1,25 dl Citronjuice
- 150 g Kallt smör
PAJDEG
- 115 g Smält smör
- 180 g Vetemjöl
- 3 msk Socker
- 1 nypa Salt
MARÄNG
- 100 g Socker
- 2 st Äggvitor
- 1 nypa Salt
GÖR SÅ HÄR:
CITRONKRÄM
Citronkrämen måste göras först, då den tjocknar i kylen.
- Vispa ihop ägg, äggulor, socker, citronskal och citronsaft med Smooth Mix elvisp (använd visparna).
- Häll blandningen i en kastrull och koka tills sockret har smält.
- Sänk värmen och vispa i smöret.
- Öka värmen till kokpunkten och låt citronkrämen puttra under omrörning i ca. 5 minuter tills det tjocknar.
- Sila av krämen och kyl den i 1-2 timmar.
PAJDEG
- Smält smöret och blanda ihop mjöl, socker och salt med Smooth Mix elvisp (använd krokarna).
- Tryck ut degen i en 20 cm rund form med fingrarna.
- Ställ den kallt i ca 30 minuter (då är det mindre troligt att kanterna sjunker).
- Värm ugnen till 175 °C (över- och undervärme).
- Pricka botten av pajen med en gaffel.
- Grädda pajbotten på galler i 15 minuter eller tills den är gyllene.
- Låt svalna i cirka 15 minuter.
MARÄNG
- Vispa ihop äggvita och salt tills det skummar med Smooth Mix elvisp.
- Tillsätt socker under vispning. Vispa på hög hastighet tills marängen blivit helt fast.
- Kontrollera om den har vispats tillräckligt länge genom att ta lite av marängen mellan två fingrar för att känna efter sockerkorn. Om du känner kornen behöver du vispa längre.
- Marängen är klar när den är tjock, glansig och vit, utan sockerkorn.
MONTERA PAJEN
Fyll pajen med citronkrämen. Bred ut marängen över och bränn med en gasbrännare.
REKOMMENDERAD PRODUKT