SAFTIGA BULLAR MED SMAK AV CITRON OCH MANDEL. DESSA BULLAR ÄR GJORDA MED VÅR KRAFTFULLA ELVISP SMOOTH.

Recept & bild av Bob Ek

INGREDIENSER:

12 st

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 tsk Nymortlad kardemumma
  • 1,5 dl Standardmjöl
  • 1 Ägg
  • 0,75 dl Strösocker
  • 0,5 tsk Salt
  • 50 g Rumsvarmt smör
  • 6 dl Manitoba, eller vetemjöl special

Topping

  • 25 g smör, brynt
  • Zest från 2 citroner
  • 2 dl Strösocker

Fyllning

  • 100 g Rumsvarmt smör
  • 75 g Riven mandelmassa
  • 2 msk Marsanpulver
  • 0,5 dl Strösocker
  • Zest från 2 citroner

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke och mortla kardemumman.

  2. Värm mjölken fingervarm och häll det över jästen, rör ihop tills jästen löst sig.

  3. Tillsätt strösocker, ägg, mortlad kardemumma, smör i bitar, salt och mjöl i omgångar. Blanda ihop i 5 minuter med elvisp (använd krokar).

  4. Låt jäsa under bakduk i bunke i 60 minuter.

  5. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen på lägsta hastighet, bara så de precis går ihop.

  6. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, platta till och forma till en rektangel med händerna, kavla ut till en ca 70 cm hög och 0,5 cm tjock platta, bred fyllning på två tredjedelar, spara den övre delen.

  7. Vik ett treslag med start uppifrån, och det andra viket nerifrån, platta till och kavla ut lite försiktigt så du har en ca 25 cm hög platta. Skär sedan ca 1,5 cm remsor, dela varje remsa på mitten, men inte ända upp (byxa), tvinna varje remsa och snurra till en knut.

  8. Placera på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa till knappt dubbel storlek under bakduk, det brukar ta 1-2 timmar.

  9. Sätt ugnen på 200 grader.

  10. Bryn smöret till toppingen. Riv citronzest och blanda med sockret till toppingen.

  11. Grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter.

  12. Låt svalna i 5-7 minuter, pensla med brynt smör och vänd ner i citronsocker.

TIPS! Går utmärkt att frysa men vänta med toppingen till servering.

REKOMMENDERADE PRODUKT:

SMOOTH MIX ELVISP

Publicerad 9. september, 2022 i Recept