SAFTIGA SAFFRANSSNÄCKOR FYLLDA MED SMÖRIG VANILJFYLLNING OCH VANILJKRÄM. DOPPA DEM I VANILJSOCKER FÖR EN ÄNNU MER LJUVLIG SMAKUPPLEVELSE.

INGREDIENSER:

14 bullar

Saffransdeg

  • 250 g mjölk 2,5 dl)
  • 25 g jäst
  • 1 g saffran
  • 500 g vetemjöl special (drygt 8 dl)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 100 g rumstempererat smör
  • 0,75 tsk salt

Fyllning

  • 200 g rumstempererat smör
  • 50 g mandelmassa
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 1 tsk vaniljpulver

Vaniljkräm

  • 45 g äggula (ca 2)
  • 65 g strösocker (2/3 dl)
  • 15 g majsstärkelse (2 msk)
  • 2 dl mjölk
  • 15 g smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Övrigt

  • 50 g smält smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:

Saffransdeg

  1. Lägg alla ingredienser utom smör och salt i en bunke till din köksmaskin och kör på låg hastighet i din Probaker 3–4 minuter.

  2. Tillsätt salt och smör och kör på medelhastighet i 3–4 minuter. Kolla att din deg är elastisk och fin innan du slutar knåda.

  3. Låt degen vila i 30 minuter. Den behöver alltså inte jäsa nu utan ska bara slappna av lite så att vi enkelt kan kavla den. Den får gärna vila i kylskåpet, då blir den ännu enklare att kavla. Gör fyllningen och vaniljkrämen under tiden.

  4. Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut fyllningen och vik ett treslag. Skär 14 lika stora remsor och skär sedan varje remsa nästan helt igenom. Tvinna de båda delarna och snurra ihop till en bulle, fäst änden under bullen. Lägg på en plåt och låt dem jäsa under duk i 2 timmar. Lägg över vaniljkrämen på en spritspåse och spritsa en klick i mitten av varje bulle.

  5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (eller 220 grader vanlig ugn). Grädda bullarna i 12–13 minuter. När bullarna svalnat, pensla dem med smält smör och doppa dem i vaniljsockret.

Fyllning

Rör samman till en slät kräm.

Vaniljkräm

  1. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.

  2. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.

  3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.

  4. Tag från plattan och tillsätt smör och vanilj.

  5. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.

BRINKEN BAKAR REKOMMENDERAR

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN

SE STEG FÖR STEG HUR DU GÖR

https://youtu.be/d1rmZ5GJ3rk

Publicerad 24. november, 2022 i Recept