En majestätisk och vacker klassiker som passar lika bra varma sommardagar som till midsommar. Det här är den perfekta festtårtan, eftersom basen kan göras många dagar i förväg och det enda du behöver göra på festdagen är att sätta ihop den med grädde och bär.
PAVLOVA
INGREDIENSER:
- 4 äggvitor
- 1 nypa salt
- 225 g socker
- 1 tsk vaniljessens
- 1 msk majsstärkelse
- 1 tsk citronsaft eller ½ tsk vinäger
- 3 dl vispgrädde
- 1 paket färdig vaniljkräm eller 1 portion hemgjord
- Färska röda bär som hallon, jordgubbar och vinbär
- Färska fikon
GÖR SÅ HÄR:
Värm ugnen till 225 grader.
Det är en fördel att använda en skål i rostfritt stål då det är viktigt att skålen är helt ren. Det får inte finnas kvar fett i skålen. Gnugga gärna skålen och vispa med citron eller vinäger före användning.
- Vispa äggvitorna och saltet till ett mjukt skum med ProBaker. Det är bra att ha en stark maskin, för här ska man vispa länge.
- Tillsätt sockret lite i taget medan du fortfarande vispar.
- Vispa sedan i 8-10 minuter tills smeten är stel och luftig.
- Rör försiktigt ner majsstärkelse, vaniljessens och citronsaft/vinäger. Byt ut visparna mot Flexivispen.
- Lägg marängen på en bit bakplåtspapper och forma den till en boll eller skål som vänds upp och ner.
- Använd en spatel och dra marängblandningen uppåt runt hela marängen för att skapa ränder på sidorna och små toppar i toppen.
- Gör en liten fördjupning i mitten av marängen som du senare kan fylla med grädde och bär.
- Sätt in bakplåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader.
- Grädda i 1 timme.
- Stäng av ugnen och låt marängen stå i ugnen tills den svalnat.
FYLLNING
- Vispa grädden till en mjuk kräm och vänd ner vaniljkrämen.
- Lägg över marängen på ett fint uppläggningsfat och fyll den med grädde. Toppen av marängen kommer att spricka och kollapsa lite när du fyller, så du får plats med mer fyllning än du kanske tror.
DEKORATION / TOPPING
- Skär fikonet i två eller fyra, jordgubbar på mitten och fyll marängen.
- Hallon och vinbär kan användas hela.
- Servera direkt eller låt stå en timme i kylen innan servering.
REKOMMENDERAD PPRODUKT:
SE HUR DU GÖR HÄR: