Om du längtar efter att göra din egen italienska pizza med tunn botten och luftig & krispig skorpa – då är detta recept perfekt för dig! Med detta som grundrecept kan du lägga till vilken topping du vill, som till exempel parmaskinka, gorgonzola, grönsaker eller pepperoni.

Det här receptet kan du även förbereda degen dagen innan, eller morgonen innan du ger dig ut på äventyr. Sedan är degen klar när du kommer hem.

INGREDIENSER:

Till 8 portionspizzor, 4-5 personer

Pizzadeg

  • 6 dl kallt vatten
  • 1 dl olivolja
  • ½ paket torrjäst
  • 1 msk socker
  • 1 kg siktat vetemjöl, gärna Tipo 00
  • 1 msk flingsalt
  • Durumvete till utkavling

Tomatsås

  • 1 burk goda konserverade tomater, t ex Mutti
  • 1 näve färska basilikablad
  • 1 msk flingsalt
  • 1 matsked socker
  • 3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Topping

  • Mozzarella i tunna skivor
  • Riven mozzarella
  • Färsk basilika

GÖR SÅ HÄR:

Pizzadeg

  1. Lägg alla ingredienser i bakskålen på ProBaker. Låt maskinen gå på låg hastighet i 10-15 minuter tills du har en blank och elastisk deg. Om degen fortfarande är lite kort (den är inte blank och elastisk), öka då hastigheten på maskinen och knåda degen snabbt i ytterligare 3 minuter.
  2. Lägg över degen till ett väl mjölat bord och låt vila i 20 minuter.
  3. Dela degen i 8 delar och knåda dem till små fina bollar.
  4. Smörj dem med lite olja och lägg dem på en oljad bakplåt med bra avstånd från varandra.
  5. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 1-2 timmar tills den har fördubblats i storlek. Du kan antingen baka ut direkt, eller ställa dem i kylen och använda degen inom ett par dagar.
  6. Sätt pizzaugnen på full gas och låt den värmas upp i minst 15 minuter tills pizzastenen är ordentligt varm.
  7. Kavla ut pizzadegen tunt i durumvete, lägg på ett lager tomatsås och toppa med osten. Ta pizzaspaden under pizzan och lyft in i ugnen. Ta ut pizzan efter 30 sekunder och rotera spateln innan du sätter tillbaka den i ugnen. Fortsätt tills all ost är gyllene och pizzan är tillagad under. Servera med färsk basilika, och fortsätt med nästa pizza.

Tomatsås

  • Lägg alla ingredienser till tomatsåsen i en blender. Mixa ihop ingredienserna och ställ åt sidan.

Tips! Om såsen inte ska användas direkt kan den förvaras i kylen. Men ett smart knep är att få såsen i rumstemperatur igen, så att den kalla såsen inte påverkar gräddningen.

SE HUR DU GÖR HÄR:

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

PROBAKER KÖKSMASKIN

POWERFUEL XL BLACK

PIZZAUGN 13″

 

Publicerad 29. maj, 2023 i Recept