Recept på Halloweenpaj gjord med matberedare.

Roliga och underbart goda små äppelpajer. Till Halloween är de formade som läskiga Halloween-figurer. Det är enkelt att göra sin egen pajdeg med matberedare och pajerna är extra goda med hemmagjord deg.

INGREDIENSER:

cirka 8 st 

Pajdeg

  • 300 g vetemjöl
  • 150 g kallt smör
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 matskedar florsocker
  • 1 äggula
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 2 stora och fasta röda äpplen
  • 70 g farinsocker
  • ½ tsk kanel
  • 1 ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR:

Pajdeg

Mixa mjöl, smör och salt i matberedaren till fina smulor. Tillsätt florsockret och äggulan och kör maskinen i några sekunder. Tillsätt det iskalla vattnet lite i taget tills det går ihop till en deg. Häll upp på bänken, samla ihop till en boll. Pressa platt och packa in i plastfolie. Ställ in i kylen i minst 1 timme.

Fyllning

Ta bort kärnorna från äpplena och skär dem i små tärningar, cirka 1×1 cm. Behåll gärna skalet på. Lägg äpplen, socker och kanel i en stekpanna. Värm på medelvärme och låt sjuda i 8-10 minuter tills äpplena är mjuka. Ställ åt sidan.


  1. Kavla ut degen på en väl mjölad bänkskiva tills degen är cirka ½ cm tjock. Använd en pepparkaksform formad som en pumpa, spöke eller annan rolig Halloween-figur. Kavla ut degen och lägg hälften av figurerna på en bakplåtspappersklädd plåt. För de andra formerna skär man ut ansikten på pumporna, eller lämpliga former på andra figurer. Lägg först pajernas bottnar på plåten. Lägg några äpplen i mitten av degen.

  2. Vispa ihop ägget lätt och pensla runt fyllningen, innan du lägger locken ovanpå. Förslut botten och locket genom att trycka ihop kanterna med en gaffel.

  3. Degen som blir över kan du knåda samma igen, kavla ut och skära ut till fler figurer.

  4. Pensla pajerna med ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader över- och undervärme. Grädda i cirka 15 minuter tills pajerna är gyllenbruna. Låt svalna på galler och servera med vaniljglass eller vispad grädde.

REKOMMENDERAD PRODUKT

ESSENTIAL MATBEREDARE

Publicerad 25. oktober, 2023 i Recept