Prova vårt spännande recept på sushivåffla! Gör läckra våfflor inspirerade av TikTok-trenden.

Låt dig inspireras av vårens tiktok-trend sushivåffla och prova en ny och kreativ twist med valfri topping.

När riset har kokat klart och svalnat förvandlas stärkelse till fibrer, vilket goda tarmbakterier älskar. Toppingen bestämmer du själv, detta recept är en variant med skaldjur, grönt och ponzusås.

Recept och bilder: Berit Nordstrand

 

INGREDIENSER:

Till 3 sushivåfflor

Sushivåfflor

  • 250g ris – risottoris eller grötris
  • 2 ägg
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk sojasås
  • 2 matskedar rå äppelcidervinäger (eller risvinäger)
  • 3 noriark – tångpapper till sushi
  • chilimajonnäs

Topping

  • 2 st avokado, tärnade
  • Saft från 1 lime (anpassa efter smak)
  • ½ tärnad mango
  • 1 röd chili, finhackad (utan frön)
  • 2 nävar koriander, grovt hackad
  • 1/3 gurka, tärnad
  • 1 vårlök, finhackad
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • Rå lax i tärningar (kan skäras)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Gör sushiris i förväg så att det är kallt och klart i kylen. Japanskt sushiris använder lite rundkornigt ris (japonica), risvinäger och socker. Det här receptet använder risottoris/grötris, äppelcidervinäger (eller risvinsvinäger) och honung.
  2. Förbered riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Blanda färdigkokt risottoris/gröt med ägg, sesamfrön, sojasås och vinäger. Rör om väl till en smidig deg.
  4. Smörj våffeljärnet och grädda ut degen till 3 gyllene och genomstekta våffelplattor.
  5. Lägg varje sushivåffla på en nori-plåt och lägg på valfria pålägg, chilimajonnäs och örter.

TIPS! Gör sushirisblandningen dagen innan och förvara den i kylen över natten. Stärkelse blir då till fibrer, så att våfflan blir mer tarmvänlig. Här används risottoris med porcini-svamp, ekologiskt, rundkornigt grötris kan också användas.

Rekommenderade våffeljärn

HOME VÅFFELJÄRN

BELL VÅFFELJÄRN