***

Tillsammans med Bak- och kocklandslaget har vi tagit fram både tips och goda recept för att förenkla din vardag.

***

Din ultimata hjälp i köket: Blendern

Är du redo att utöka ditt köks möjligheter? Våra blenders är inte bara bäst i test för att göra silkeslena smoothies, utan de behärskar även nötsmör, pesto och soppor med lätthet.

Investera i en mångsidig kökshjälp som förtjänar sin plats på köksbänken. Vill du veta mer om vad du kan använda din blender till och vilken som passar dig bäst?

Utforska vårt utbud av marknadsledande blenders och upptäck hur du kan lyfta matlagningen smart och enkelt.

SMOOTHIES

SMOOTHIES 2GO

SOPPOR

NÖTSMÖR

VARMA DRYCKER

BARNMAT

HUMMUS

FRAPPE/MILKSHAKE/GLASS

VÅFFELSMET

Blenderguide

Välj rätt blender för ditt behov. Det finns ett hav av olika blenders med olika funktioner. Vi har därför samlat några tips som gör det enklare att välja - så att blendern blir en bra investering.

Hur stor och vilken typ av kanna ska man välja?

Blenderns storlek är avgörande för hur mycket du kan mixa. En familj på fyra som får en smoothie på ca. 3 dl vardera, behöver en relativt stor kanna.

Kom ihåg att färdiga smoothies tar mindre plats än ingredienserna som ska blandas. Du bör därför välja en kanna som rymmer cirka 50 procent mer än önskad mängd smoothie.

När det gäller kannans produktionsmaterial har de olika materialen olika kvaliteter och bör anpassas efter dina behov.

De flesta blenders med glaskannor fungerar bra för att krossa is och andra hårda ingredienser, men de tål inte höga temperaturer och stora temperatursvängningar. Om du har gjort dig en kall smoothie och sköljer kannan i varmt vatten kan den spricka. Blandningar över 60 grader kan också få glaskannan att spricka.

Det är ofta klokare att välja en borosilikatkanna, den är gjord av ett värmebeständigt glas som tål upp till 90 grader och stora temperaturskillnader.

Om du behöver ännu högre temperaturer bör du välja en kanna av tritan-plast. Dessa kannor tål upp till 100 grader.

Vissa kannor är gjorda av vanlig plast. Dessa fungerar också för vissa ändamål, men är ofta dåliga när det gäller att krossa is och andra hårda ingredienser.

 

Blenderns motoreffekt och hastighet

En blenders  motorstyrka anges i watt (W) och varierar från ca. 500 watt till 2000 watt.

Hastigheten anges i RPM (varv per minut) och varierar från 10.000 – 40.000 RPM utan ingredienser. Ju högre dessa värden är – desto mer kraft finns det i blendern.

Ingrediensernas motstånd kommer naturligtvis att sakta ner blenderns hastighet, så om du vill krossa både hårda och stora ingredienser bör du ha en kraftfull och snabb motor, helst över 1000 W och 20 000 RPM.

Blenderns knivar

Kvaliteten på stålet i knivarna avgör i vilken utsträckning blendern kan ge dig samma bra resultat över tiden. Med ett hårt stål från t.ex. Japan håller din blender längre och du får en lika fin smoothie varje dag, vecka efter vecka.

En blenders knivar är antingen utformade för att blanda flytande blandningar eller för att krossa hårda ingredienser. Blenders som är specialiserade för flytande blandningar har en tvärgående kniv eller sjöstjärntyp, där varje kniv har en specielld inställd vinkel. Å andra sidan behöver en blender som kommer att bemästra hård krossning en längre kniv.

Detta betyder inte nödvändigtvis att du måste ha två kannor med olika knivar. En kanna med knivar avsedda för vätskeblandning kan också splittras. På samma sätt mixar en kanna med knivar avsedda för hård krossning också smoothies på ett utmärkt sätt. Det tar bara lite längre tid.

Blenderns program

Även om många blenders har program som hjälper dig att mixa ordentligt används hastigheten ofta manuellt. Om du vill ha det enkelt finns det dock ingen anledning att inte välja en blender med förinställda program. Det kan ofta underlätta och göra processen mycket effektivare.

Blenderns tillbehör

De mest populära tillbehören till en blender är 2GO-flaska och tamper. I en 2GO-flaska kan du mixa direkt i flaskan och passar till exempel bra om du vill kunna ta med din smoothie direkt till jobbet eller träningen. Dessutom behöver du inte diska hela kannan utan bara 2GO-flaskan.

Tamper är en stav som du kan använda i kannan för att trycka ingredienserna ner till knivarna medan du mixar. Det är ett tillbehör som är mycket användbart att ha, speciellt om du har lite vätska eller ingredienser som knivarna inte får tag i.

Tamper finns också med en temperaturmätare som kan användas för att kontrollera temperaturen när du gör varm choklad, soppa och liknande.

10 tips för att uppnå optimalt resultat med blendern

INNEHÅLLSORDNING PÅ INGREDIENSER

För att knivarna optimalt ska mixa ingredienserna, är det viktigt med rätt ordningsföljd i kannan

  • Vätska (vatten, mjölk, juice, yoghurt)
  • Torra varor (gryn, kryddor, pulver)
  • Salladsblad (spenat, kål, örter)
  • Frukt och grönsaker
  • Isbitar och frysta ingredienser

Ha i de tyngre, frysta ingredienserna överst. Detta hjälper till att väga ner de lättare ingredienserna så att de mixas snabbare. Det hjälper också till att förhindra att blandningen stoppas eller bildar luftfickor runt knivarna som förhindrar att knivarna får tag i ingredienserna.

TA BORT BITTERHETEN AV GRÖNKÅL

Om du gör gröna smoothies med mycket spenat, kål eller andra ingredienser som är bittra, kommer söta frukter som t.ex. mango och ananas balansera upp den bittra smaken.

KROSSA FRÖN

Om du vill använda hårda frön, som chia och linfrö, så behöver du en höghastighetsblender. RPM (Rounds per minute) måste vara över 20 000 för att krossa dessa.

TAMPER

Om knivarna inte når ingredienserna kan du trycka ner dem och röra om med en tamper. Om knivarna snurrar runt kan du skaka kannan lite så att luftrummen släpper och ingredienserna går ned.

OBS! Tänk alltid på att följa ingrediensernas ordning, se tips nr 1.

GÖR SOPPA I BLENDERN

Visste du att Powerfuel kommer med ett eget sopp-program! Ingredienserna värms upp av friktionen man får på grund av den höga hastigheten.
Detta fungerar bara på höghastighetsblenders som har en kanna som tål upp till 100ºC.

GÖR DITT EGET HAVREMJÖL / FLORSOCKER

Mixa socker/havregryn på hög hastighet tills det blivit florsocker/havregryn.

GÖR SMET I BLENDERN

Gör våfflor, pannkakor eller browniesmet i blendern. Då kan du smidigt även hälla smeten direkt från kannan. Vid tjock smet måste en kraftfull blender användas eller alternativt göra mindre mängd åt gången. Om motorn blir varm, ta en paus och låt den svalna innan du fortsätter. Det kan också vara en fördel att tillsätta mer vätska.

HACKA LÖK

Ett effektivt och enkelt sätt att hacka lök utan tårar är att köra löken med lite vatten i blendern. Sila av vattnet och du har hackat lök på nolltid.

KROSSA IS

Om du ska krossa is ska isbitarna tas ut ur frysen några minuter innan de krossas i blendern. Annars kan isen fastna på kannans väggar. Alternativt kan du tillsätta lite vatten tillsammans med isen för att undvika detta.

ENKEL RENGÖRING

Rengör kannan enkelt direkt efter användning. Skölj först kannan, tillsätt sedan några droppar diskmedel, fyll till hälften med varmt vatten och kör på maxhastighet i 30-60 sekunder. Skölj sedan med rent varmt vatten. Om det finns rester som sitter fast, använd diskborsten som hjälp.

Blenderns där basen med knivarna kan skruvas loss rengörs enkelt genom att skruva av basen och diska knivarna med en diskborste. Kannan kan diskas i diskmaskin i 60 grader.

OBS! Knivarna i blendern ska inte diskas i diskmaskin eftersom de kan bli slöa av det.

 

Våra mest populära recept