Lax med teriyaki och sötsyrlig gurksallad
INGREDIENSER:
4 portioner
Marinad/sås
- 1 dl sojasås, gärna med reducerat salt
- 3 matskedar farinsocker
- 1 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
- 6 vitlöksklyftor, finriven
- ½ msk finriven färsk ingefära
Till såsen
- 1 msk majsstärkelse
- 0,5-1 dl vatten
Sötsyrlig gurksallad
- 2 gurkor
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk finriven färsk ingefära
- 2 matskedar risvinäger
- 2 msk sojasås
- 1 tsk chiliflakes (valfritt)
- 1½ tsk socker
- 2 tsk sesamolja
- 2 msk rostade sesamfrön
- Sesamfrön och vårlök till servering
GÖR SÅ HÄR:
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg ⅓ av såsen i en skål eller skål. Skölj och torka laxfilén och lägg den med skinnsidan uppåt i såsen. Ställ åt sidan i 15-20 minuter.
Lägg resten av såsen i en kastrull och värm på medelvärme. Rör samman maizena och ½ dl vatten och vispa ner i såsen. Fortsätt att värma på medelvärme tills såsen börjar tjockna och den har börjat bubbla något. Om såsen blir väldigt tjock, tillsätt mer vatten.
Förvärm airfryern på fiskprogrammet. Låt laxfilén rinna av lite och lägg den med skinnsidan nedåt i korgen. Låt fisken steka i ca. 5 minuter. Pensla laxen med några matskedar sås och koka i ytterligare 2-3 minuter. Kontrollera om laxen är tillagad med en gaffel. Tryck lätt på den tjockaste delen av filén. När den lätt delar sig i flingor är den klar.
Gurksallad
Halvera gurkorna på längden. Lägg gurkan med skuren sida nedåt, skär diagonalt i bitar och lägg i en skål. Strö över ½ tsk salt, vänd och ställ åt sidan.
Blanda alla ingredienser utom sesamfröna tillsammans i en annan skål. Häll av vattnet från gurkbitarna, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Vänd ner gurkbitarna i såsen. Rosta sesamfrön gyllene i en torr stekpanna och strö över salladen.
Finhacka vårlök och strö över lite sesamfrön ovanpå laxfiléerna. Servera laxen med kokt ris och gurksalladen.
Njut av måltiden!
Rekommenderad produkt