Har du slut på bröd till frukost eller lunch? Då är det lätt att blanda ihop en scones-deg och grädda i airfryern. Här har vi använt en Dualfry med en korg som kan delas i två, så scones kan gräddas i ena delen, och persikan i den andra.
Scones i airfryer
INGREDIENSER:
- 250 g vetemjöl
- 50 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk flingsalt
- 100 g kallt smör
- 1,2 dl grädde plus extra för pensling
- 1 ägg
GÖR SÅ HÄR:
- Lägg vetemjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Skär det kalla smöret i tärningar och lägg i den torra blandningen. Smula ihop för hand eller använd elvispens degkrokar tills du har något som liknar grovt ströbröd.
- I en annan skål, blanda ihop grädden och äggen med en gaffel. Häll det blöta i det torra och rör om med en slev eller spatel tills det precis blivit en deg. Rör inte om för länge.
- Lägg degen på köksbänken med lite mjöl och knåda ihop den försiktigt. Kavla ut tills den är 2 cm tjock och tryck ut runda scones med en kakformare eller ett glas, 5-7 cm i diameter. Du kan också dela degen i trianglar med en kniv. Samla upp den återstående degen och upprepa processen.
- Lägg sconesen i airfryer-korgen. Hur många du får plats beror på vilken modell du har. Har du en mindre modell, grädda en runda i taget och håll lite avstånd mellan dem. Pensla med grädde och grädda i 12-15 minuter i 180 grader, tills de är gyllenbruna.
- Har du en airfryer med två korgar eller en delad korg kan du grädda nektariner eller persikor samtidigt. Lägg bakplåtspapper i korgen och lägg nektariner eller persikor uppdelade i båtar i ena delen. Strö över ljust farinsocker, ca. 2 teskedar per nektarin/persika. Skär några skivor kallt smör med en osthyvel och lägg ovanpå frukten. Grädda tills frukten är mjuk och sockret karamelliserat.
- Låt sconesen svalna på galler i några minuter innan servering.
- Servera med bakade persikor och grädde, eller smör och en god sylt.
REKOMMENDERAD PRODUKT:
Se hur du gör här