I vårt samarbete med bak- och konditorlandslaget samt kocklandslaget, experterna på bakning och matlagning, ger vi dig verktygen på hur du bakar som proffsen med recept och tips.

Med deras professionella tips & tricks kan du laga hemlagad mat som ett riktigt proffs från ditt eget kök. Upptäck hemligheterna bakom framgångsrik bakning och matlagning och ta dina kulinariska färdigheter till nya höjder!

ProBaker – den ultimata köksmaskinen

En kvalitetsköksmaskin är nyckeln till att göra hemlagad mat smart och enkelt.
ProBaker klarar allt från knådning till vispning med felfri precision och gör det enkelt att tillaga ett brett utbud av hemlagad mat.
När du väl har upptäckt hur effektivt det kan hjälpa dig, vill du inte se tillbaka.

Vad kan man göra i köksmaskinen?

Söta degar med jäst som bullar

Jästbakning med fint mjöl, som pizza

Kakor av olika slag

Grova bakverk som bröd, frallor

Få bästa resultat med jästbakning – varje gång – med Baklandslagets experttips.

Nybakade frallor är godast när degen är luftig och saftig, även med grov deg. Framgång beror på korrekt beredning av degen. Undrar du hur man får fram den perfekta degen? Viktiga faktorer inkluderar noggrann mätning av ingredienser, optimal knådningstid, mängd jäst och utveckling av ett bra glutennätverk.

Användning av grovt mjöl

Om du ska använda grövre mjölsorter som havre och råg är det viktigt att veta att de dricker mycket vatten. Detsamma gäller frön. De bör därför skållas först.

Användning av torrjäst

Om du ska baka med torrjäst är det bra att lägga torrjästen i vätska i 10-15 minuter för att aktivera jästen innan den bakas in.

Hydrering

Återfuktning, hur fuktig degen ska vara, är ofta en viktig faktor för att baka som ett proffs (och som tur är inte så svårt).

För recept med över 75 % återfuktning: Det rekommenderas inte att lägga i allt vatten på en gång (från början), utan vänta lite på mängden och titta på degen. Om den tål mer vatten, häll den försiktigt i degen medan ProBaker knådar.

Undvik stressad deg

Om degen körs för länge på hög hastighet blir degen stressad och den blir hård. ProBaker kommer då att stanna.

Klibbig deg

Om degen är kladdig, tillsätt inte mer mjöl utan knåda degen längre.

Vila

Låt degen vila i 30 minuter när den är färdigknådad. Ge den sedan en sväng, antingen i maskinen (långsamt för baguetter/bröd) eller för hand (det ger mer syre till degen). Innan du lägger degen på bänken för att vända, lägg vatten på bänken så att den inte blir så kladdig.

Tiden i tur och ordning är som följer:
Låt degen vila i 30 min. Vänd, ytterligare 30 min vila. Vänd och vila sedan i 30-60 minuter. Dela sedan degen i bitar.

Glutentest

När du gör glutentestet på degen, sträck ut degen. Degen kan då likna tuggummi, och den bör ha en del motstånd.

Har du knådat degen för mycket så finns det inget motstånd i degen när du gör glutentestet.

Hur man vet när degen är färdigknådad

När degen börjar bubbla, och den släpper från bunken, är degen klar. Degen ska då också ha blivit blank och fin.

Färdig deg

Lägg lite vatten på händerna när du hanterar degen, då blir den inte så kladdig.

Långtidsjäsning / kalljäsning

Om degen ska jäsa över natten är det bäst att låta den stå kall.

Jäsning

Jäs degen i en stängd låda.

Pizzadeg

När du kavlar ut pizzabotten, använd gryn på bänkskivan istället för mjöl.

Recept och tips i samarbete med

Erik Möller, Svenska Kocklandslaget

Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget

Vilde Strandos, Norska Kocklandslaget

Tore Stalsberg, Norska Kocklandslaget