Hitta ditt personliga favoritkaffe

Som känt är smaken som baken och det finns många olika typer av kaffe för att det ska finnas någon som passar just dina smaklökar. Därför kan det vara värt att testa lite, för att hitta din favorit.

I huvudsak består en kaffe av två ingredienser: Vatten och kaffe, och även om det mest avgörande för smaken är kaffebönorna, har vattnet en stor inverkan på slutresultatet.

– Vattenkvaliteten och mineralinnehållet är av stor vikt och är därför en viktig faktor på vägen till en välbryggd kopp kaffe. Så säger den tidigare världsmästaren i barista, Tim Wendelboe, som driver sitt eget lilla kafferosteri i Oslo.

Egenskaperna hos kaffebönor

När bra vatten är på plats är det dags att sätta sig in i den andra och lite mer spännande ingrediensen; nämligen kaffebönorna.

Vi skiljer vanligtvis mellan tre huvudtyper av kaffebönor:

  • Coffea Arabica: Står för 75-80 procent av allt kaffe. Har en mild, fruktig och syrlig smak och används i de flesta kaffe i Norden.
  • Coffea Robusta: Motsvarar 20-25 procent av allt kaffe som odlas. Smakar bittert och har ofta en smak av lite bränt popcorn eller träaktig smak. Används främst i espresso och anses vara ett mindre exklusivt kaffe än Arabica.

Inom dessa typer finns det ett hav av olika smaker, kvaliteter och grader av rostning. Genom att vara lite vaksam i butiken är det lätt att skilja bra och dåliga bönor.

– Ju mer information det finns på kaffepåsen i butiken, desto större är chansen att kaffet är av god kvalitet. Leta efter information som gårdsnamn, variation, process, skördedatum, rostningsdatum och rostningsgrad. Om den enda information som framkommer är att bönorna odlas ”högt över havet i vulkanjord” är chansen att kaffet är av högsta kvalitet väldigt liten, säger Wendelboe.

Baristan påpekar också vilka länder kaffet kommer ifrån som har goda indikationer på smak.

– I allmänhet kan man säga att kaffe från östra Afrika ofta är fruktigt, intensivt och har mycket friskhet och syrlighet. Kaffe från Indien och Brasilien är ofta mer rustikt med smak av nötter och choklad, medan kaffe från Colombia och Centralamerika ofta är sött med lite friskhet och fruktighet.

Rostningsgrad och rostningsdatum

Vilken rostningsgrad och under vilken temperatur kaffebönan rostas under produktionen har också mycket stor inverkan på smaken. Detta refereras ofta till rostningsgrad och som regel skiljs mellan mörk och ljus.

– Mörk rostningsgrad smakar bittert och kraftfullt, medan ljus rostningsgrad ofta har mer syrlighet med fruktiga och blommiga smaker. Ett mörkt rostat kaffe upplevs ofta som starkare än ljust, även om styrkan inte handlar om graden av rostning utan om blandningsförhållanden, säger Wendelboe.

Utöver graden av rostning är det bra att kontrollera rostningsdatumet på bönorna, eftersom rostat kaffe har en begränsad hållbarhet. Om kaffet förvaras för länge oxiderar oljan som ger den goda smaken och du riskerar att mycket av den goda smaken går till spillo.

– Kaffe är bäst inom fem veckor efter rostning, men kan också smaka lite speciellt de första dagarna. Det handlar därför inte alltid om att göra köpet så färskt som möjligt, säger den tidigare världsmästaren och kommer med en generell rekommendation:

– Gå gärna till ett litet rosteri någonstans nära dig och be om tips och råd. På dessa platser har du ett mycket bredare urval och chansen är större att du hittar ditt personliga favoritkaffe.