Kaffeexperternas viktigaste kemiska förening

Kan du gissa vad det är?

Att göra gott kaffe kan vara en konstform, men först och främst handlar bryggning om vetenskap. Och vill du få bästa möjliga kaffe bör du därför börja med den kemiska förening som är vanligast i kaffe: Vatten.


Svenskar dricker över 25 miljoner koppar kaffe varje dag (!), 365 dagar om året. Sådana siffror ger anledning att tro att de flesta brygger sitt kaffe rätt och bra, men gör vi verkligen det?

– Om du börjar brygga ditt kaffe med dåligt vatten kommer du att få en dålig kopp kaffe. Och tyvärr är det många som gör just detta, konstaterar Morten Hoff, ägare på Wilfa.

– En kopp kaffe består faktiskt av 98,5 procent vatten. Kvaliteten på vattnet du använder är därför en av de viktigaste faktorerna för hur ditt kaffe kommer att smaka. Det gör att det är ditt val av råvaror och utrustning som avgör hur gott ditt kaffe blir i slutändan, säger Morten Hoff.

”Kaffeparadoxen”
Fika är ett inslag i många människors vardag och ger utrymme för njutning, reflektion, samvaro och mys. Besvikelsen är ändå stor när smaken inte stämmer överens med stunden.

– Kvaliteten på vattnet är otroligt viktigt. I Sverige har vi turen att ha det kalla kranvattnet i våra hem, som både är rent och syrerikt. Trots detta misslyckas många med sin kaffekonst. Eftersom kranvattnet är av bra kvalitet spelar det ingen roll om du häller vattnet i kaffebryggare från en smutsig eller orengjord kaffekanna eller vattenkanna, säger Hoff.

Kaffekonst och kemi
Kaffebryggningen i sig är vad som kallas en kemisk process. Det betyder att den kemiska sammansättningen av vattnet som används kommer att påverka den slutliga kemin i kaffekoppen som du i slutändan strävar efter att lukta, smaka och njuta av.

– Det är här uttryck som ”hårdhet”, ”alkalinitet” och ”pH-nivåer” kommer in i bilden. Du behöver egentligen inte veta mer om detta. Först och främst är det viktigt att vara medveten om att vattnet man använder i kaffebryggningen ska vara rent och kallt, säger Hoff.

Unik teknologi som säkerställer syrerikt vatten
Sist men inte minst måste du också se till att du har en kaffebryggare som tömmer hela kaffebryggaren på vatten mellan varje bryggomgång, som till exempel Wilfas kaffebryggare. Om inte hamnar du snabbt på en platt, bitter eller sur kopp kaffe – som du med enkla knep hade kunnat undvika.

Wilfas kaffebryggare är de enda på marknaden med pumpteknologi som tömmer bryggaren helt på vatten vid varje extraktion. Det gör att du inte behöver vända bryggaren upp och ner för att tömma ut gamla rester om du vill börja brygga med färskt rent vatten.

– Andra kaffebryggare behåller upp till 1 dl vatten mellan varje gång en kanna bryggs. Det gör att gammalt vatten utan syre blir kvar i bryggaren. Om det här vattnet får stå till nästa bryggning får man en platt och ofta tråkig smak i kaffet, säger Hoff och avslutar med:

– Att göra kaffeupplevelsen bättre kräver inte mycket, men det kräver lite. Både när det kommer till vattenkvalitet, vattenmängd och – sist men inte minst – kaffekvalitet som är högst när man maler kaffebönorna själv, avslutar Wilfa-chefen.

Vill du ha tips på hur du gör bättre kaffe?

FÅ TIPS HÄR