7 STEG FÖR ETT PERFEKT BRYGGT KAFFE

Att brygga kaffe av högsta kvalitet behöver inte vara svårt. Här får du tipsen som gör det enkelt att uppgradera kaffet som du gör dagligen.

Steg 1 – Rengöring

En god kopp kaffe börjar med ren utrustning.

Det första du bör göra för att säkerställa bästa möjliga smak på kaffet är att rengöra all utrustning som är i kontakt med kaffet både före, under och efter själva bryggningen. Kafferester från den tidigare bryggningen kommer att ge det nybryggda kaffet bismaker, vilket varje kaffedrickare snabbt kan märka.

Rengöringsrutin:

Diska kaffekannan och filterhållaren före varje bryggning med diskmedel och vatten
och skölj noga.

Använd ett kafferengöringsmedel för att rengöra kaffebryggaren var 14:e dag.
Rengöringsmedlet kan även användas i termoskannor.

Steg 2 – Nymalda kaffebönor

Upplev skillnaden med nymalda bönor.

Nästa steg för ett gott och smakfullt kaffe är att mala kaffebönorna själv. Kaffebönor behåller sina aromer och smakämnen bättre än färdigmalet kaffe. Mal bönorna precis innan bryggning för att bevara alla smaker.

Om bönorna börjar bli gamla och torra kommer de att ha tappat mycket av sin smak och du har en dålig utgångspunkt för bryggning. En tumregel är att det inte bör vara mer än fem veckor sedan bönorna rostades och att de är förpackade i en tät och solid förpackning.

Tips: Här får du användbara tips för att hitta ditt personliga favoritkaffe

Steg 3 – Kaffefiltret

Bättre kaffe med ett sköljt kaffefilter.

Kaffefilter är som bekant gjorda av papper och filtret ger en ogynnsam papperssmak när kaffet bryggs. Du kan förhindra detta genom att skölja filtret innan du häller i de nymalda bönorna.

Använd alltid vita filter istället för bruna, eftersom dessa ager mindre smak.

Steg 4 – Rent och färskt vatten

En kopp kaffe består av 98,5 % vatten. Därför är kvaliteten på vattnet viktig.

En kopp kaffe består huvudsakligen av två ingredienser: 98,5 procent vatten och resten kaffe. Så det säger det sig självt att det använda vattnet kommer att ha stor inverkan på slutresultatet.

Kaffekannan är inte lämplig för att fylla vattenbehållaren med eftersom den kan innehålla kafferester som ger vattnet en oangenäm smak.

Vi rekommenderar att ha en kaffebryggare med avtagbar vattenbehållare så att rent, färskt vatten kan fyllas direkt i behållaren. Kallt vatten rekommenderas då det ofta innehåller mer syre och därmed hjälper till att extrahera smakerna på ett bättre sätt.

Steg 5 – Rätt mängd och platt kaffebädd

Det viktiga blandningsförhållandet mellan vatten och kaffe.

Bestäm hur mycket kaffe du vill brygga innan du fyller vatten och kaffe i kaffebryggaren så att du får rätt blandningsförhållande. Norsk kaffeinformation rekommenderar att du använder 60 gram kaffebönor till 1 liter vatten.

Använd en köksvåg för att enkelt mäta rätt mängd kaffebönor i förhållande till mängd vatten. Det ger ett mer exakt resultat än att använda en kaffesked.

Vissa kaffebryggare, som våra toppmodeller, har en vattenbehållare med decilitermått som också visar hur många gram du behöver för de olika mängderna vatten. Detta gör det mycket enkelt att säkerställa rätt blandningsförhållande, oavsett om du brygger en kopp eller en liter kaffe.

Med rätt blandningsförhållanden på plats är det viktigt att skaka filterhållaren lite för att säkerställa en ”platt kaffebädd”. På så sätt säkerställer du att allt kaffe kommer i kontakt med vattnet, och att ingen del av kaffet går till spillo.

Tips: När du köper kaffekvarnen Uniform får du också köksvågen Uni som har en inkluderad app som visar rätt mängd kaffe i förhållande till vatten.

Steg 6 – Temperatur och kontakttid

Rätt temperatur och kontakttid gör underverk.

För ett perfekt bryggt kaffe är det helt avgörande att vattentemperatur och kontakttiden mellan vattnet och kaffet är rätt. Optimalt sett bör vattnet vara 92–96 grader redan från första droppen och genom hela brygg-processen. Rekommenderad tid är 4-6 minuter, lite beroende på vilken typ av kaffe du använder. Samtidigt bör vattnet vara i kontakt med kaffepulvret i 4–6 minuter innan det droppar ner i kannan, beroende på vilken typ av kaffe det gäller.

För att säkerställa rätt kontakttid, oavsett mängden kaffe du vill brygga, använder du filterhållarens justerbara droppstopp. Med rätt justering kan du säkerställa samma kontakttid när du brygger en kopp som när du brygger en hel kanna. Eventuellt kan du också justera malningsgraden för att justera den önskade kontakttiden. Fin malning kräver mindre kontakttid för att extrahera smakerna och är väl lämpad för att brygga små mängder kaffe.

Temperaturen och kontakttiden är krav som The European Coffee Brewing Centre (ECBC) har för att godkänna kaffebryggare.

Alla Wilfa kaffebryggare är ECBC-godkända.

Steg 7 – Förvaring

Gör hellre kaffe flera gånger än att förvara det länge.

En termoskanna är det bästa sättet att förvara ditt kaffe. Kaffet bör inte förvaras mycket längre än en halvtimme, eftersom det snabbt förlorar sin smak och färskhet. Om du vill ha kaffe hela dagen är det bättre att brygga lite i taget och flera gånger under dagen istället.

Tips: Förvärm termosen med varmt vatten för att hålla kaffet varmt längre. En kall kanna kyler ner kaffet.