Att hitta rätt elektrisk sparkcykel för dig och dina behov i en djungel av olika produkter, märken och funktioner är utmanande.

Det är därför vi på Wilfa har gjort en lista med fem tips, som minimerar risken för att bli kvar med skägget i brevlådan, eller med ett tomt batteri i ingenmansland.

Batteri och räckvidd

Storleken på ett batteri anges vanligtvis i volt och ampere (Ah) eller i watt (W) som är volt multiplicerat med ampere. Ju högre dessa värden är – desto längre är batteriets varaktighet och därmed det totala sparkcykelns räckvidd. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att räckvidden också beror på förarens vikt, terräng du kör i, temperaturen och luftmotståndet. De flesta el-sparkcyklar anges med ett maximalt intervall och mäts under optimala förhållanden. De verkliga siffrorna kommer därav oftast att vara lägre än det som anges. En rekommendation är därför att du väljer en el-sparkcykel med ett större batteri än vad du tror att du behöver. Nackdelen med att välja ett kraftfullt batteri är att laddningstiden är längre. Kontrollera därför också hur lång tid det tar att ladda batteriet innan du bestämmer dig.

Se och jämför våra olika el-sparkcyklar för att hitta den som passar dig

Motorkraft El-sparkcykel

Motorns kraft anges vanligtvis i effektstyrka (watt) och storlek (tum). Watt säger något om motorns kraft medan tummen säger något om vridmomentet. Ju högre dessa siffror är desto starkare är motorn.

Det är viktigt att ha hög motorkraft om du till exempel ska köra i uppförsbacke. Få saker är lika tråkigt som att behöva leda en el-sparkcykel uppför en backe.

I försäljningsannonser är det oftast motorkraftens nominella effektstyrka som anges och brukar normalt sätt ligga mellan 250-350 watt. Vissa tillverkare anger istället den maximala effektstyrkan, vilket ofta är ungefär dubbelt så mycket. Det betyder inte att motorn är dubbelt så kraftig, utan att leverantören har valt en annan målenhet som får el-sparkcykeln att se kraftigare ut på pappret. Här är det viktigt att vara observant!

Toppfart och max.stigning

I Sverige är den högsta lagliga hastigheten för en el-sparkcykel satt till 20 km/h. Genom att använda en elektrisk sparkcykel som kör snabbare än så riskerar du straffrättsliga påföljder.

Vissa sparkcyklar har olika hastighetsinställningar att välja emellan som gör att du kan låta sparkcykeln reagera långsammare på gasen. Detta låter dig ställa in en låg hastighetsinställning om du till exempel är nybörjare eller kör under svåra förhållanden.

Naturligtvis klarar inte sparkcykeln av att upprätthålla samma hastighet i uppförsbacke som på barmark. Därför uppger också tillverkarna en max.stigning. oftast ligger den omkring 10-15 grader. Vanligtvis mäts detta under optimala förhållanden med en förare som väger cirka 60 kg.

Med andra ord, om du är tyngre än detta, kan du behöva hjälpa till i uppförsbackar som närmar sig den högsta angivna lutningen.

Tips: Denna sparkcykeln går bra i uppförsbacke

Storlek och komfort

Storleken och vikten på din el-sparkcykel är viktig av två anledningar. Storleken är av vikt om du vill få plats med den i bilen, spårvagnen eller liknande, medan vikten är av betydelse om du till exempel behöver bära den uppför trappan. Samtidigt har vikten även inverkan på hastighet och maximal stigningsgrad.

Kontrollera även höjden i uppfällbart läge då det är obekvämt att köra med ett styre som upplevs för högt eller för lågt.

Detta är vår toppmodell

Display och app

När du kör sparkcykel är det bra att veta hur snabbt du kör, hur mycket batteri som återstår och kanske hur långt du har kört. Det är inte alla modeller som ger dig möjligheten till detta.

På modellen E1 kan du både se hur mycket batteri som återstår, hastighet, hur långt du har kört, samt vilken hastighetsinställning som är vald. Skärmen visar också eventuella felmeddelanden.

Förutom displayen har vissa tillverkare även utvecklat en app där du får mer information om din el-sparkcykel. En vanlig funktion i appen är att du ofta kan låsa cykeln via den.

 

 

Publicerad 1. april, 2020 i Nyheter