Marängtart i airfryer
INGREDIENSER:
Mördeg, köp färdig eller gör egen:
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- ½ tsk vaniljsocker
- 50 g smör
Lemoncurd, köp färdig eller gör egen:
- 1 normalstor citron
- 1 äggula
- 1 litet ägg
- 1 dl socker
- 50 gram smör
Italiensk maräng:
- 60 gram äggvita (2 st)
- 25 g vatten (0,25 dl)
- 210 g strösocker (1,1 dl)
GÖR SÅ HÄR:
Förbered först lemoncurd och italiensk maräng innan du börjar med mördegen.
Lemoncurd:
- Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
- Rör ihop äggulor, ägg och socker för hand i en skål. Sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och tillsätt citronskal och juice. Rör tills krämen har tjocknat, cirka 15 minuter.
- Skär smör i bitar. Tillsätt dem under omröring tills det smält. Låt svalna. Förvara en stund i kylskåp.
Italiensk maräng:
- Koka upp vatten och socker till 121 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
- Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
Mördeg:
- Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Klä en pajform med avtagbar botten med mördeg och pricka botten med en gaffel.
- Baka av i airfryer på 200 grader 4 minuter.
- Fyll pajskalet med lemoncurd och toppa med italiensk maräng.
- Bränn av med gasbrännare.
- Toppa med lite ätbara blommor och servera med färska jordgubbar och nybryggt kaffe.
Rekommenderad produkt: