EN SAFTIG OCH SYRLIG TÅRTA MED CITRON OCH VALLMO. CITRONSOCKERLAG GÖR BOTTNARNA EXTRA SAFTIGA INNAN VI SVEPER HELA HÄRLIGHETEN I EN SÖTSYRLIG FÄRSKOSTFROSTING MED ÄNNU MER CITRON OCH VALLMO.  

INGREDIENSER:

Bottnar

  • 100 g mjukt smör
  • 230 g vetemjöl (knappt 4 dl)
  • 225 g strösocker (2,5 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vanilj
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 citron – rivet skal + saft
  • 3 msk vallmo

Sockerlag

  • 25 g citronsaft
  • 25 g strösocker

Färskostfrosting

  • 150 g mjukt smör
  • 180 g florsocker (3 dl)
  • 1 citron skal + saft
  • 300 g cream cheese
  • 2 msk vallmo
  • gul färg

GÖR SÅ HÄR:

Bottnar:

  1. Lägg smör, vetemjöl, socker, bakpulver, vanilj och hälften av mjölken i bunken och rör om med omröraren tills du har som en smuldeg.
  2.  Tillsätt äggen och resten av mjölken och rör snabbt ihop till en smet. Vänd ner citronsaften, zesten och vallmon och fördela smeten i två formar, 16 cm i diameter. Grädda på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 25 minuter tills en sticka kommer ut torr.
  3. Låt bottnarna svalna helt och dela dem sedan på mitten så att du får 4 bottnar.

Sockerlag:

  1. Häll citronsaft och socker i en liten kastrull och koka upp. Låt svalna.

Färskostfrosting:

  1. Vispa smöret och florsockret i 2–3 minuter tills det blir krämigt. Häll ner cream cheese och vispa igen. Tillsätt citronzest, citronsaft och vallmo medan du fortfarande vispar. Om du vill har den lite gul så tillsätt lite gul pastafärg.

Montera tårtorna:

  1. Lägg den första botten på ett fat, pensla lite av sockerlagen och bred ut ett ganska tunt lager frosting. Upprepa tills du har lagt ihop alla bottnar. Bred ut frosting på och runt om tårtan i ett tunt lager. Sätt in den i kylen i 30 minuter och stryk sedan ut ett lager till. Spritsa sedan en krans på med frosting runt om toppen.
  2. Förvara tårtan i kylen men låt den gärna stå framme i rumstemperatur någon timme innan servering.

 

 

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN