ANVÄND DET DU HAR AV TORKAD FRUKT OCH BÄR I SKÅPET ELLER GÖR EN MIX AV DINA EGNA FATVORITER. VÅR MIX ÄR VAD VI HADE I SKAFFERIET.

Detta är en blandning av skandinavisk fruktkaka och den brittiska julpuddingen. Och en ätbar present man brukar ge bort på Jamaica. Mycket kärlek har lagts till kakan då den har mycket läckerheter i sig. Dubbla gärna receptet och använd mindre former, sedan har du små fina presenter till vuxna.

 

INGREDIENSER

  • 1,2 kg blandad torkad frukt
    Vi använde 200g aprikoser, 50g dadlar utan kärnor, 100g torkade fikon, 30g torkad mango, 300g katrinplommon, 300g russin, 180g torkade tranbär, 40g torkade blåbär, 350 g körsbär.
  • Skala 1/2 ekologisk citron
  • Skala 1 ekologisk apelsin
  • 2 dl mörk rom + för blötläggning
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 250 g mörkt farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
  • 2 msk mörk sirap
  • 5 stora ägg
  • 250 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk mald muskotnöt
  • 1 tsk mald ingefära
  • ½ tsk nejlika
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 100 g pekannötter / rostade mandlar / hasselnötter

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär den större frukten i små bitar och lägg i en skål med små frukter som russin, vinbär och tranbär. Skär skalet av citronen och apelsinen, sedan skalet i tunna strimlor. Undvik att få med det bittra vita skalet. Blanda ner i frukten. Häll rom över frukten och täck. Låt dra över natten eller upp till en vecka. Rör om frukten då och då.

  2. Sätt ugnen på 150 grader och smörj en springform på 20 cm och täck botten och sidorna med bakplåtspapper. Sidorna täcks genom att skära ut en lång remsa med bakplåtspapper, låt gärna pappret gå 2 cm över kanten på formen så får kakan extra stöd under jäsningen i ugnen. Fäst ihop remsan i skarven med en nål eller ett gem.

  3. Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap till en fluffig kräm. Vispa i ett ägg i taget. Rör ihop mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke och vänd ner i smeten. Grovhacka nötter och vänd ner nötter och frukt i smeten. Håll i rommen där frukten har legat i också.

  4. Häll smeten i formen. Grädda i 150 grader i 1 timme. Sänk värmen till 120 grader och grädda i ½-2 timmar. Stick ner en bakstav i kakan, när den kommer ut torr är den klar. Kyl 10 minuter i formen innan de välvs eller tas ur springformen och kyls av på galler. Täck kakan med plastfolie och låt dem mogna i upp till 6 veckor. Men den är också himmelsk på en gång- Blötlägg den med lite portvin, konjak, kirsch eller brun rom en gång i veckan om du vill förvara den. Då får du en otroligt saftig och smakrik tårta.

REKOMMENDERADE PRODUKTER

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN

Publicerad 21. december, 2021 i Baka