En saftig och god morotskaka är aldrig fel. Smaker av äpple, kanel, kardemumma och ingefära tar morotskakan till nya höjder.

INGREDIENSER:

KAKA:

  • 400 g morötter
  • 400 g äpple
  • 4 ägg
  • 480 g socker
  • 3 dl neutral olja (280 g)
  • 290 g vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 teskedar kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära

FÄRSKOSTKRÄM

  • 125 g färskost
  • 125 g smör (rumstemperatur)
  • 225 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR:

KAKA:

  1. Ställ in ugnen på 180 ° C.

  2. Riv morötterna och äpplena.

  3. Blanda ägg och socker i skålen med flexvispen i 2 minuter med 100% hastighet.

  4. Häll i torra ingredienser, olja och de rivna morötterna och äpplena i skålen. Blanda sedan smeten med en hastighet av 20% i 3 minuter.

  5. Häll smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper.

  6. Grädda i mitten av ugnen i 40 – 50 minuter.

  7. Mot slutet av gräddningstiden kontrollerar du om kakan är färdig genom att sticka en tändsticka eller bakpinne i mitten av kakan. Om pinnen är ren, dvs det finns ingen ”rå” smet kvar på pinnen, är kakan klar. Om det behövs, låt kakan gräddas några minuter till innan du kontrollerar igen.

  8. Låt svalna på ett galler.

FÄRSKOSTKRÄM:

  • Byt till dubbelvispen och vispa alla ingredienser i 3-5 minuter med en hastighet på 60%. Slutresultatet ska vara en jämn kräm och det är viktigt att inte vispa för länge eftersom färskosten snabbt kan bli lös.

  • Smöra ut krämen på toppen av den kylda kakan och applicera önskad toppning.

TIPS:

•  Smöra gärna krämen med en palett och avsluta med en skrapa med taggar som du ”svänger” över kakan.
•  Kakan på bilden är toppad med rostade kokosflingor som först har rostats gyllene i en medium varm och torr stekpanna.
•  Kakan förblir fin i kylen i 4-5 dagar och blir saftigare ju längre den står.

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN