LJUVLIGT MJUKA OCH SAFTIGA SAFFRANSBULLAR MED EN SMÖRIG FYLLNING MED SMAK AV VANILJ OCH APELSIN. GRÄDDA DEM I EN RUND FORM ELLER VARFÖR INTE I EN RUSTIK GAMMAL GJUTJÄRNSPANNA.
SAFFRANSBULLAR MED VANILJ- OCH APELSIN
INREDIENSER:
9 bullar
Saffansblandning:
- 0,5 gram saffran (eller 1 g om du vill ha mer saffranssmak på bullarna)
- 10 gram kokande vatten (1 msk)
- 10 gram strösocker (1 msk)
Fördeg:
- 250 gram mjölk (2,5 dl)
- 275 gram mjöl (4,5 dl)
- 25 gram jäst
Saffransdeg:
- 250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)
- 100 gram socker (dryg 1 dl)
- 5 gram salt (1 tsk)
- 100 gram rumsvarmt smör
Fyllning:
- 100 gram mjukt smör
- 50 gram socker (ca 0,5 dl)
- 50 gram mandelmassa
- 1 tsk vaniljsocker
- Zest från en apelsin
Sockerlag:
- 45 g strösocker (0,5 dl)
- 50 g juice från apelsin (0,5 dl)
GÖR SÅ HÄR:
Saffransblandning och Saffransdeg
- Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.
- Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jästen och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.
- Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10–15 minuter.
- Låt degen vila i ca 20–30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du kan hantera den utan att den vill dra ihop sig.
- Kavla sedan ut degen till en rektangel. Bred ut fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär ut nio remsor, skär sedan två långa snitt i varje remsa, men inte hela vägen. Fläta varje del och rulla ihop till en bulle. Lägg i en smord form eller panna. Täck över med en handduk och låt bullarna jäsa i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 20–25 minuter. Mät gärna med en termometer, innertemperaturen ska vara runt 98 grader.
- Pensla bullarna med sockerlagen (se instruktion nedan) så snart de kommit ut ur ugnen.
Fyllning
Rör samman alla ingredienserna till en bredbar smet.
Sockerlag
Häll i en kastrull och koka upp.
REKOMMENDERAD PRODUKT