LJUVLIGT MJUKA OCH SAFTIGA SAFFRANSBULLAR MED EN SMÖRIG FYLLNING MED SMAK AV VANILJ OCH APELSIN. GRÄDDA DEM I EN RUND FORM ELLER VARFÖR INTE I EN RUSTIK GAMMAL GJUTJÄRNSPANNA.

INREDIENSER:

9 bullar

Saffansblandning:

  • 0,5 gram saffran (eller 1 g om du vill ha mer saffranssmak på bullarna)
  • 10 gram kokande vatten (1 msk)
  • 10 gram strösocker (1 msk)

Fördeg:

  • 250 gram mjölk (2,5 dl)
  • 275 gram mjöl (4,5 dl)
  • 25 gram jäst

Saffransdeg:

  • 250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)
  • 100 gram socker (dryg 1 dl)
  • 5 gram salt (1 tsk)
  • 100 gram rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 100 gram mjukt smör
  • 50 gram socker (ca 0,5 dl)
  • 50 gram mandelmassa
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Zest från en apelsin

Sockerlag:

  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 50 g juice från apelsin (0,5 dl)

 

GÖR SÅ HÄR:

Saffransblandning och Saffransdeg

  1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

  2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jästen och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

  3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.

  4. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10–15 minuter.

  5. Låt degen vila i ca 20–30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du kan hantera den utan att den vill dra ihop sig.

  6. Kavla sedan ut degen till en rektangel. Bred ut fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär ut nio remsor, skär sedan två långa snitt i varje remsa, men inte hela vägen. Fläta varje del och rulla ihop till en bulle. Lägg i en smord form eller panna. Täck över med en handduk och låt bullarna jäsa i 2 timmar.

  7. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 20–25 minuter. Mät gärna med en termometer, innertemperaturen ska vara runt 98 grader.

  8. Pensla bullarna med sockerlagen (se instruktion nedan) så snart de kommit ut ur ugnen.

Fyllning

Rör samman alla ingredienserna till en bredbar smet.

Sockerlag

Häll i en kastrull och koka upp.

REKOMMENDERAD PRODUKT

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN

 

 

Publicerad 6. december, 2021 i Baka