Brownie- och kaffemoussetårta
INGREDIENSER:
Brownie
- 100 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 ägg
- 170 g socker
- 120 g vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl grovhackade pekannötter
Choklad- och kaffemousse
- 1 dl starkt kaffe
- 150 g mjölkchoklad
- 100 g mörk choklad
- 3 gelatinplattor
- 0,5 dl mjölk
- 2 tsk socker
- 1 nypa salt
- 3 dl vispgrädde
Chokladsås
- 100 g mörk choklad
- 50 g mjölkchoklad
- 0,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl starkt kaffe
- 50 g pekannötter
GÖR SÅ HÄR:
Brownie
- Förvärm ugnen till 150 °.
- Finhacka chokladen och smält smöret. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält. Vispa i ett ägg i taget, rör ner sockret och de andra torra ingredienserna.
- Smörj en rund springform ca 20 cm i diameter och täck botten med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och fördela i formen.
- Grädda tårtan i cirka 45 minuter och låt svalna i formen i rumstemperatur.
Choklad- och kaffemousse
- Brygg starkt kaffe.
- Hacka chokladen fint och lägg åt sidan.
- Blötlägg gelatinet i mycket kallt vatten i cirka 10 minuter.
- Värm kaffe, mjölk och socker i en kastrull tills det ryker. Dra av kastrullen från plattan, pressa ur vattnet ur gelatinplattorna och rör ner dem i den heta mjölken. Rör sedan ner den hackade chokladen och linfrösaltet. Rör tills chokladen har smält och du har en jämn blandning. Ställ åt sidan för att svalna till ljummet.
- Vispa vispgrädde till en mjuk grädde. Blanda ihop chokladblandningen. Häll moussen i kakformen och ställ formen i kylen. Låt moussekakan svalna tills den är helt kall och stelnat.
Chokladsås
- Hacka chokladen och lägg den i en skål. Hetta upp grädde och kaffe tills det ryker och häll över chokladen. Låt stå några minuter innan du rör om till en jämn och jämn sås.
- Ta kakan ur frysen eller kylen och ta bort kakformen. Lägg kakan på ett fat och häll glasyren över toppen.
- Strö över lite pekannötter.
Se hur du gör här
Rekommenderade produkter