Du behöver faktiskt ingen ugn för att göra en fantastisk kaka. Du kan göra denna saftiga och fräscha citronkaka på bara 30 minuter. Receptet är perfekt när du själv är sugen på kaka, eller när du bara ska bjuda några få på kaka. Efter 20 minuter i airfryern är kakan mjuk och saftig inuti, och lite krispig på toppen. Smörkrämen är pricken över i:et och vispas snabbt ihop med vår Smooth mix elvisp eller i ProBaker köksmaskin.
INGREDIENSER TILL KAKAN:
60 g smör i rumstemperatur
80 g socker
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl kefir eller gräddfil
Finrivet skal från en liten ekologisk citron
1 msk vallmofrön
120 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
INGREDIENSER TILL SMÖRKRÄM:
75 g rumsvarmt mjölksmör
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
75 g florsocker
130 g naturell färskost
GÖR SÅ HÄR KAKA:
Vispa smör, socker och vaniljsocker till en lätt och luftig smet. Vispa i ägget. Rör ner kefir/gräddfil, citronskal och vallmofrön i smeten. Rör till sist ner vetemjölet och bakpulvret.
Smörj formen som följer med airfryern med smör, och fördela smeten jämnt i formen. Placera formen i airfryer-lådan och ställ in airfryer på 180 grader i 20 minuter, tills kakan är gyllene och genomgräddad.
Ta ut formen ur korgen och vänd upp kakan på ett galler. Låt svalna och gör smörkrämen.
GÖR SÅ HÄR SMÖRKRÄM:
Vispa smör, vanilj, citronsaft och florsocker till en fluffig kräm. Vispa till sist ner färskosten. Vill du ha en sötare kräm kan du vispa i lite mer florsocker.
Fördela krämen över kakan och dekorera med lite citronskal doppat i fint socker eller kakströssel.