Med din egen glassmaskin kan du göra alla tänkbara smaker, och med kvaliteter som transporterar dig till Italiens bästa glassbarer. Cookie dough-glassen blev populär på 80-talet tack vare Ben&Jerry’s och har blivit ett återkommande inslag i många glassbarer. Detta recept ger dig en ännu bättre version som både blir godare och utan onödiga tillsatser.

INGREDIENSER:

Cookie dough:

  • 120 g smör i rumstemperatur
  • 100 g socker
  • 50 g farinsocker
  • 0,6 dl mjölk
  • 180 g vetemjöl
  • 1 tsk vaniljextrakt, vaniljfrön eller vaniljpasta
  • 1 nypa flingsalt
  • 120 g chokladdroppar

Glass:

  • 4,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 150 g socker
  • 1 nypa salt
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljextrakt, vaniljfrön eller vaniljpasta

GÖR SÅ HÄR:

Börja med cookie doughen, så bitarna hinner frysa innan du gör glassen.

  1. Vispa smör, socker och farinsocker vitt och poröst med en elvisp. Vispa ner mjölken lite i taget, och rör till sist ner vetemjöl, vanilj, salt och chokladdroppar.
  2. Lägg degen i en spritspåse och skär ett 1 cm hål i slutet. Använd en liten bakplåt eller en skärbräda som du får plats med i frysen. Lägg ett bakplåtspapper på brädan/plåtan och spritsa remsor av deg på pappret. Håll lite avstånd så att remsorna inte fryser inpå varandra.
  3. Ställ in i frysen tills glassen är klar.

Glass:

  1. Värm upp grädden och mjölken i en tjockbottnad kastrull tills det ångar.
  2. Blanda ihop äggblandningen av socker och äggulor i en skål och häll sedan i den varma grädden/mjölken i en tunn stråle under fortsatt vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sätt på låg värme. Rör hela tiden tills det börjar tjockna, i ca 8-10 minuter. Det får inte koka. Du kan testa om den är klar genom att doppa i en sked och vända den med den böjda sidan uppåt. Kör fingret genom smeten på skeden och vänd på den för att se om remsan är täckt. Om remsan är kvar är smeten klar.
  4. Tillsätt vanilj och salt och häll smeten i en skål.
  5. Täck med plastfolie eller en tallrik och ställ i kylen tills smeten har svalnat.
  6. Häll i glassmeten i glassmaskinen och sätt på maskinen. Låt gå tills glassen är fast, det tar ca 30 minuter.
  7. Häll upp i en brödform eller glassform. Skär kakdegsremsorna i bitar och vänd ner i glassen.
  8. Täck glassen med plastfolie eller lock och ställ in i frysen i 2 timmar eller mer tills den är helt fast. Tempera gärna glassen genom att låta den stå i kylen i 20 minuter innan du gör himmelska kulor av hemgjord glass.

SE HUR DU GÖR:

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

VANILLA 2.5 GLASSMASKIN

SMOOTH MIX ELVISP

EGO 3,5L PRODURE PRO KASTRULL

 

Publicerad 24. februari, 2023 i Glass