GLASSTÅRTA TILL JUL! DENNA TÅRTA ÄR FANTASTISKT GOD OCH ÄR PERFEKT SOM DESSERT EFTER ALLA JULMIDDAGAR.

INGREDIENSER

MARÄNGBOTTNAR

  • 4 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 225 g socker
  • 1 tsk vaniljeessens
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk citronsaft eller 1/2 tsk vinäger
  • 100 g Odense mörk choklad 55%

MARÄNGER FÖR DEKOR

  • 2 äggvitor
  • Äggvitornas vikt gånger 1,5 i socker

GLASS

  • 3,5 dl grädde
  • 4 dl röd mjölk
  • 150 g socker
  • 6 äggulor
  • 1 tsk vaniljessens

Till 1 lager:
Cirka 4 msk fudgesås

För 3 lager:
Cirka 6 matskedar chokladsås

GARNERING

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk  florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm ugnen till 225 ℃.
  2. Vispa äggvita och salt till ett mjukt skum med ProBaker. Använd medelhastighet, cirka 50 %. Det är en bra idé att använda en stark maskin, för här ska det vispas länge.
  3. Tillsätt lite socker efterhand under vispning. Vispa sedan i 8-10 minuter tills blandningen är seg och fluffig.
  4. Smält chokladen över vattenbad medan du vispar marängen.
  5. Rör försiktigt ner maizena, vaniljessens och citronsaft/vinäger i marängen och häll till sist i chokladen. Vänd runt ett par gånger tills marängen är grovmarmorerad med choklad.
  6. Använd en kakform i önskad diameter som du kan bygga upp glasstårtan i senare. Här används en form på 15 cm diameter för att få en hög tårta.
  7. Ha botten av formen på bakplåtspapper och rita runt formen.
  8. Rita fyra cirklar och vänd på papperen. Lägg pappret på två bakplåtar och ha marängen i mitten av varje cirkel.
  9. Bred försiktigt ut marängen och försök få den så platt som möjligt och lite innanför cirklarna. ca 1 cm innanför linjen.
  10. Sätt in bakplåten i ugnen och sänk värmen till 125 ℃. Grädda i 45 min.

MARÄNG TILL DEKOR

Kanske ett lite konstigt recept med tanke på mängden socker, men det här är ett enkelt och säkert sätt att göra maräng. Väg de två äggvitorna och multiplicera vikten med 1,5. Då vet du hur mycket socker du ska använda.

  1. Vispa i äggvitorna lätt skummande i Probakern och tillsätt efterhand socker. Vispa på medelstyrka i 10 minuter.
  2. Tillsätt gärna lite färg på marängen och lägg den i spritspåsar med önskad spets.
  3. Spritsa på bakplåtspapper och grädda marängen i mitten av ugnen i 90 grader tills den är torr. Den ska torka mer än den ska steka. Tillagningstiden varierar beroende på storleken på marängen. Men räkna med ett par timmar för torkning.

GLASS

  1. Värm mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull tills det ryker.
  2. Vispa ihop äggulor, socker och vaniljsocker och häll i den varma mjölken i en tunn stråle under vispning.
  3. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning på medelvärme i 8-10 minuter tills det tjocknar. Det får inte koka.
  4. Häll den i en skål och rör ner vaniljen.
  5. Täck med plastfolie och svalna helt i kylen.
  6. Kör ⅔ av gräddglassbasen i glassmaskinen.
  7. Täck botten och sidorna av en kakform med bakplåtspapper.
  8. Ha en marängbotten i en kakform. Ta bort botten från marängen och häll över fudgesåsen. Rör runt glassen med en sked ett par gånger så att glassen marmoreras grovt.
  9. Lägg på nästa botten och täck med ⅓ av glassen. Avsluta med en botten, täck formen med plastfolie och ställ in formen i frysen.
  10. Lägg resten av glass-smeten i glassmaskinen och häll i 3 msk chokladsås Kör till glass och häll i kakformen. Häll på resten av chokladsåsen och grova kulor. Toppa med den sista marängbottnen, täck med plastfolie och ställ in i frysen i minst 2 timmar eller mer.
  11. Vispa vispgrädden och florsockret till en lite fastare kräm. Vispa den sista minuten för hand så är du säker på att få rätt konsistens. Grädden ska vara ganska fast, men ändå inte grynig. Ta ut kakformen ur frysen och värm försiktigt sidorna på formen. Ta bort formen. Bli inte frestad att värma formen för mycket, det skapas ett vakuum i formen som håller kvar tårtan. Inte för att det är fryst fast.
  12. Lägg tårtan på ett fat och täck den med grädde. Ställ tillbaka tårtan i frysen tills grädden är riktigt kall. 30 minuter eller mer.
  13. Häll på chokladsås som stelnar längs kanten och täck till sist toppen. Garnera med pepparkakor, choklad, godisrör, maräng och annat kul.
  14. Ställ tillbaka tårtan i frysen fram till servering.
  15. Låt stå i kylen i 20 minuter innan servering, så att glassen hinner tempereras.

REKOMMENDERADE PRODUKTER

PROBAKER KÖKSMASKIN

VANILLA GLASSMASKIN

EGO 1,5L PRODURE PRO KASTRULL

 

Publicerad 10. december, 2021 i Recept