Tunna och krispiga gorån som smakar mycket gott till kaffet.

Gorån är en av Norges äldsta julkakor, och är en julkaka vi ofta förknippar med mormor. Kakorna är tunna och krispiga och får ett tydligt vackert bladmönster av järnet de bakas i.

INGREDIENSER:

Ger cirka 60 kakor

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 125 g socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 75 g potatismjöl
  • 300 g smör i rumstemperatur, tärnad
  • 350 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rör ihop ägg, äggula, socker, grädde, vaniljsocker, kardemumma och potatismjöl i en skål.

  2. Tillsätt smör i tärningar lite åt gången under omrörning. Degen ska nu bli lite klumpig.

  3. Tillsätt mjöl succesivt till blandningen, rör om då och då tills du har en fast deg. Det ska inte vara klibbigt.

  4. Täck skålen med plastfolie och ställ degen sval i ca. 30 minuter.

  5. Rulla degen till ett avlångt bröd, som sedan viks in mot mitten. Upprepa denna process 2 gånger.

  6. Linda degen i plastfolie och låt den svalna över natten.

  7. Låt degen stå i rumstemperatur i 30 minuter före användning. Lägg lite mjöl på disken och rulla degen tills den har en tjocklek på 1 1/2 mm.

  8. Gör en mall i kartong eller papper som är lika stor som det järnet du har. Då blir det lättare att få kakorna i samma storlek.

  9. Skär ut kakorna enligt en mall, och baka dem Goro gorojärn tills de är fint gyllene.

Publicerad 23. september, 2021 i Recept