EN MJUK, LUFTIG OCH SMÖRIG LÄNGD MED KARDEMUMMA. DET BLIR INTE MYCKET GODARE ÄN SÅ!
KARDEMUMMALÄNGD
INGREDIENSER
2 längder
VETEDEG
Steg 1
- 40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)
- 200 g mjölk (2 dl)
Steg 2:
- 460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)
- 90 g strösocker (1 dl)
- 20 g färsk jäst
- 1 ägg
- 120 g kall mjölk (1,2 dl)
- 2 tsk nymortlad kardemumma
- 75 g kallt smör i tärningar
- 0,5 tsk salt
FYLLNING
- 200 g mjukt smör
- 135 g strösocker (1,5 dl)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 msk malen kardemumma
- 1 msk maizena
ÖVRIGT
- 1 ägg till pensling
- 1 msk strösocker + 1 tsk kardemumma att strö över
GÖR SÅ HÄR:
VETEDEG
- Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.
- När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din probaker. Kör degen i minst 5 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5 minuter till. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den ”kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.
- Lägg upp degen på bänken där du ska kavla den och låt den vila i 10 minuter.
- Dela degen i två delar och kavla ut degen, ca 0,75 cm tjockt och bred ut fyllningen. Rulla ihop den och lägg den på en plåt på ett bakplåtspapper. Klipp med en sax snett nedåt uppifrån och lägg varannan bit åt höger, en i mitten och en åt vänster. Upprepa tills du klippt hela längden. Lägg över en handduk och låt den jäsa i 1,5-2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla längden med ägg och strö över kardemummasockret. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Om du har en termometer så ska längden vara ca 95-100 grader i mitten när den är färdig.
FYLLNING
Blanda samman alla ingredienser till en krämig röra. Var noga med att inte vispa in någon luft i fyllningen utan rör bara samman med en slickepott.
REKOMMENDERAD PRODUKT