Mandelsmör är superenkelt att göra direkt i blendern. Det behövs inte många ingredienser och du kan smaksätta efter hur du själv föredrar.

INGREDIENSER:

  • 300 g mandlar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kanel / kardemumma
  • Valfritt sötningsmedel (honung, socker)

Smaksätt gärna med vaniljsocker.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rosta nötterna på en bakplåt med bakpapper på 200 grader i cirka 8 minuter tills de är gyllene.
  2. Låt svalna.
  3. Lägg mandlarna i blendern.
  4. Kör på låg hastighet till att börja med för att blanda ingredienserna innan du eventuellt ökar hastigheten. Om du använder för hög hastighet kan mandlarna fastna längs kannans vägg. Använd i så fall en spatel för att trycka ner ingredienserna så att knivarna kan få tag i mandlarna igen. Mandlarna krossas först, sedan börjar de släppa ut fettet och får en tjock konsistens, efter ett tag blir det mer flytande och helt slät.
  5. Mixa tills mandelsmöret har en krämig konsistens. Det beror på vilken blender du använder, men ca 5 min +/-.
  6. Tillsätt salt och ditt val av sötningsmedel. Blanda det väl och smaka om mer salt / sötningsmedel ska tillsättas.
  7. Häll blandningen i en skål, eventuellt ett tät burk för förvaring. Mandelsmöret håller sig bra i veckor i kylen.
Publicerad 16. juli, 2021 i Recept