Mandelsmör i blender
INGREDIENSER:
- 300 g mandlar
- 1 tsk salt
- 1 tsk kanel / kardemumma
- Valfritt sötningsmedel (honung, socker)
Smaksätt gärna med vaniljsocker.
GÖR SÅ HÄR:
- Rosta nötterna på en bakplåt med bakpapper på 200 grader i cirka 8 minuter tills de är gyllene.
- Låt svalna.
- Lägg mandlarna i blendern.
- Kör på låg hastighet till att börja med för att blanda ingredienserna innan du eventuellt ökar hastigheten. Om du använder för hög hastighet kan mandlarna fastna längs kannans vägg. Använd i så fall en spatel för att trycka ner ingredienserna så att knivarna kan få tag i mandlarna igen. Mandlarna krossas först, sedan börjar de släppa ut fettet och får en tjock konsistens, efter ett tag blir det mer flytande och helt slät.
- Mixa tills mandelsmöret har en krämig konsistens. Det beror på vilken blender du använder, men ca 5 min +/-.
- Tillsätt salt och ditt val av sötningsmedel. Blanda det väl och smaka om mer salt / sötningsmedel ska tillsättas.
- Häll blandningen i en skål, eventuellt ett tät burk för förvaring. Mandelsmöret håller sig bra i veckor i kylen.