EN VACKER KRANS AV MJUK VETEDEG FYLLD MED PISTAGE- OCH APELSINSMÖR. RECEPT AV EMMA BRINK RASK.
PISTAGE- OCH APELSINKRANS
INGTREDIENSER:
2 kransar
Vetedeg
- 250 g mjölk (2,5 dl)
- 25 g jäst
- 500 g vetemjöl special (drygt 8 dl)
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 90 g strösocker (1 dl)
- 100 g rumstempererat smör
- 0,75 tsk salt
Fyllning
- 100 g pistagenötter
- 135 g strösocker (1,5 dl)
- 200 g mjukt smör
- 1 tsk vaniljpasta
- 1 msk maizena
- Zest av 1 riven apelsin
Övrigt
- Saften från 1 apelsin
- 45 g strösocker (0,5 dl)
- Hackade pistagenötter
GÖR SÅ HÄR:
Vetedeg:
- Lägg alla ingredienser utom smör och salt i en bunke till din köksmaskin och kör på låg hastighet i 3–4 minuter.
- Tillsätt salt och smör och kör på medelhastighet i 3–4 minuter. Kolla att din deg är elastisk och fin innan du slutar knåda.
- Låt degen vila i 30 minuter. Den behöver alltså inte jäsa nu utan ska bara slappna av lite så att vi enkelt kan kavla den. Den får gärna vila i kylskåpet, då blir den ännu enklare att kavla. Gör fyllningen under tiden.
- Dela degen i två delar. Kavla ut en i taget till en rektangel. Bred ut hälften av fyllningen och rulla ihop till en rulle. Fäst ihop ändarna så att du får en rund krans. Lägg på en plåt. Klipp snitt nästan hela vägen ner till plåten och låt degen lägga sig utåt. Lägg en handduk över och jäs i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 210 grader vanlig ugn). Grädda kransen i 15–17 minuter tills de fått fin färg (den ska vara 95–100 grader i innertemp om du vill mäta). Pensla dem med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen och strö sedan över lite hackade pistagenötter.
Fyllning:
Lägg pistagenötterna i hett vatten i 30 minuter. Häll sedan av och mixa med strösocker tills du har en krämig massa. Rör samman med resten av ingredienserna till fyllningen.
Sockerlag:
Koka upp apelsinsaft och socker till en lag i en kastrull.
REKOMMENDERADE PRODUKTER: