ETT ENKELT GRUNDRECEPT PÅ PIZZA SOM GER EN FANTASTISK PIZZABOTTEN OCH FIN VETEDEG. MED DET HÄR RECEPTET KAN DU ÄVEN GÖRA DEGEN KLAR DAGEN INNAN, ELLER MORGONEN INNAN DU GER DIG UT PÅ ÄVENTYR. SEDAN ÄR DEGEN KLAR NÄR DU KOMMER HEM.
PIZZA
INGREDIENSER:
Till 8 st portionspizzor
Pizzadeg
- 6 dl kallt vatten
- 1 dl olivolja
- ½ pk gul torrjäst
- 1 matsked socker
- 1 kg siktat mjöl, gärna Tipo 00 pizzamjöl
- 1 msk flingsalt
- Durumvete för utbakning
Tomatsås
- 1 förpackning konserverade tomater
- 1 näve färska basilikablad
- 1 msk flingsalt
- 1 matsked socker
- 3 matskedar olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk nymalen svartpeppar
Topping
- 1 förpackning färsk mozzarella skuren i skivor
- Lite riven mozzarella
- Några skivor parmaskinka
- Rostade pinjenötter
- Ruccola
GÖR SÅ HÄR:
Pizza
- Lägg alla ingredienser i Probakers bakskål.
- Låt maskinen gå på låg hastighet i 10-15 minuter tills du har en blank och elastisk deg. Om degen fortfarande är lite kort (den är inte blank och elastisk), öka då tempot på maskinen och knåda degen snabbt i ytterligare 3 minuter.
- Lägg degen på ett väl mjölat bord och låt vila i 20 minuter.
- Dela degen i 8 delar och knåda dem till små fina bullar. Smörj dem med lite olja och lägg dem på en oljad bakplåt med bra avstånd från varandra.
- Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 1-2 timmar till dubbel storlek.
- Nu kan du baka ut dem, eller ställa dem i kylen och använda dem om ett par dagar.
- Sätt ugnen på full effekt.
- Kavla ut pizzadegen tunt, gärna i durumvete, och lägg på ett lager tomatsås och toppa med osten.
- Grädda pizzan längst ner i ugnen i 250 grader tills botten är gyllene.
- Lägg genast på parmaskinka, rostade pinjenötter och en näve ruccola och njut.
Tomatsås
- Lägg alla ingredienser i en blender.
- Mixa ihop ingredienserna och ställ åt sidan.
- Om såsen inte ska användas direkt kan den förvaras i kylen. Men ett smart knep är då att låta tomatsåsen få rumstemperatur igen innan du lägger den på pizzorna, så den kalla såsen inte påverkar gräddningen.