2st picklade rödlökar ( skivad rödlök som läggs in i sötsyrlig ättikslag)
2-3dl crème fraiche eller smetana
3 dl riven västerbottenost
1dl dill, plockad
5 kokta potatisar
1 msk olivolja extra virgin
Minst 10g löjrom till topping per pizetta
Rosso
2dl tomatsås
2 burratas eller mozzarella
12 skivor god lufttorkad skinka
1 skivad röd chili
basilika
olivolja
GÖR SÅ HÄR:
Deg
Rör ut jästen i 26° vatten och blanda i övriga ingredienser till degen och arbeta den elastisk i ca 10 minuter.
Låt vila i 45 minuter innan man bakar ut den. Om man vill man förbereda degen dagen innan använd kallt vatten, arbeta den samma tid och sätt sedan in i kyl. Tag då ut den vid användning och sätt i rumstemperatur ca 1h så att jäsning kommer igång.
Vid utbakning; Kavla eller arbeta ut degen till ca 15 cm avlånga plattor.
Bianco
Bred ut crème fraichen på de små ovala pizzadegarna och fördela osten ovanpå och toppa med skivad potatis och lite chiliflakes.
Baka sen i grillen tills de fått färg ca: 5 min. Alternativt- ha heta uppvärmda plåtar i en 250° i ugn och baka dem direkt på plåt. Avsluta med att klicka ut löjrom och plockad dill.
Tips: om du kommer över ett gäng kantareller ska de givetvis förgylla din vita pizzetta!
Rosso
Bred tomatsås över pizzorna och strössla på ost- chili och burrata.
Baka av i ugnen på plåt eller direkt på stenhäll i pizzaugnen.
Toppas med en magiskt god lufttorkad skinka, en god olivolja och riven basilika!
Tips!
Om du får deg över- går den fint att frysa och plockas ut vid nytt pizzetta-tillfälle!