Perfekta soppan att göra hemma. När vi hör ordet ”superfoods” kopplas det ofta till sådant som fraktats hit, långt bortifrån. Faktum är att våra närodlade råvaror kan vara fantastiskt goda och enkla att tillaga. Och dessutom riktiga näringsbomber!

Potatisen är rik på vitamin C, växtfibrer och kan förvandlas till resistent stärkelse – vilket våra tarmbakterier älskar. Vita bönor går att odla i Sverige och bidrar med både järn, protein och kostfibrer. Lök och purjolök är också nordiska klassiker som stärker upp kroppen inifrån och ut.

Soppan binds ihop med smak av len rapsolja och sötma från potatisen. Kryddningen kan varieras- vi rekommenderar varmt att använda en kombination av timjan och vitpeppar. Konsumera gärna tillsammans med surdegsbröd, knäckebröd eller fröknäcke. Varför inte gå loss och toppa soppan med färsk timjan eller fina grönkålschips?

Recept Anna Ottosson

INGREDIENSER:

– 3 portioner –

  • 500 gram potatis
  • 1 purjolök
  • 1 paket vita bönor
  • 8–10 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lök
  • salt
  • vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka löken, vitlök och purjolöken och stek i olja i en stekpanna. Krydda med timjan, vitpeppar och salt.
  2. Skölj potatis och skala vid behov. Koka potatisen i en kastrull med vatten tills de mjuknat, ca 20 minuter. Häll av vattnet. (Eller om du har färdigkokta potatisar klara från gårdagens middag).
  3. Skölj bönor med en sil under kallt vatten
  4. Mixa samman potatis, lök, purjolök och bönor, vatten med buljongen i en blender på sopp-programmet. Smaka och krydda mer efter behag.
  5. Servera soppan med toppings såsom frön, nötter eller färsk timjan. Extra gott med fröknäckebröd och chilihummus. Njut!

TIPS! Önskar du en krämigare soppa så går det fint att minska mängden vatten och hälla i en skvätt havregrädde.

REKOMMENDERADE PRODUKTER

POWERFUEL XL BLACK

POWERFUEL SILVER BLENDER

POWERFUEL BLACK BLENDER

Publicerad 6. december, 2022 i Recept