ETT LITE GRÖVRE FORMBRÖD MED RÅG OCH DINKEL SOM BLIR SAFTIGT MED RIVNA MORÖTTER I. LINFRÖN OCH SOLROSFRÖN GER LITE EXTRA TUGGMOTSTÅND. GOTT ATT ROSTA!
RÅGBRÖD MED MOROT
INGREDIENSER:
1 limpa
- 250 g ljummet vatten (2,5 dl)
- 20 g jäst
- 1 msk olivolja
- 60 g rågmjöl (1 dl)
- 90 g dinkel (1,5 dl)
- 180 g rågsikt (3 dl)
- 35 g hela linfrön (0,5 dl)
- 75 g solrosfrön (1 dl)
- 2 tsk salt
- 130 g fint riven morot (ca 2 dl)
Till formen:
- Smör
- Sesamfrön
GÖR SÅ HÄR:
- Smula jästen och häll i degbunken tillsammans med ljummet vatten, olivolja och de olika mjölksorterna. Kör på medelhastighet i ca 5 minuter.
- Tillsätt linfrön, solrosfrön och salt och kör degen i 5 minuter till.
- Tillsätt de rivna morötterna och kör degen på hög hastighet i någon minut tills de är helt inblandade i degen.
- Smörj en form, ca 1,5–2 liter med smör och bröa med sesamfrön. Bred ut degen i formen och låt den jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Limpan ska ha en kärntemperatur på ca 98–100 grader, du kan mäta med en stektermometer.
- Ta ut limpan och låt den svalna i ca 5 minuter innan du tar den ur formen. Vänta ca 30 minuter innan du skär upp den.
REKOMMENDERAD PRODUKT: