Sommartårta
INGREDIENSER
Tårtbotten
- 280 g socker (3 dl)
- 4 ägg
- 2 tsk vaniljpasta
- 60 gram smör
- 2 dl mjölk
- 240 g vetemjöl (4 dl)
- 2 tsk bakpulver
Jordgubbskompott
- 300 g frusna eller färska jordgubbar
- 150 g syltsocker (1,5 dl)
Jordgubbsmousse
- 1 gelatinblad
- 250 g marscarponeost
- 3 dl vispgrädde
- 60 g florsocker (1 dl)
- Hälften av jordgubbskompotten
Italiensk maräng
- 150 äggvitor (ca 4 st)
- 100 g vatten
- 275 g strösocker (3 dl)
Dekoration
- Färska jordgubbar
- Färsk mynta
GÖR SÅ HÄR:
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 20-22 cm i diameter.
- Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.
- Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.
- Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.
- Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.
- Baka i 30-35 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.
- Låt tårtbottnen svalna helt. Dela den sen i tre lager.
Jordgubbskompott
- Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ca 7 minuter och sedan svalna helt.
Jordgubbsmousse
- Lägg gelatinet i kallt vatten.
- Vispa marscarpone och florsocker tills det gått ihop.
- Vispa 2,5 grädde fluffigt. Värm 0,5 dl grädde och smält gelatinet där i. Rör ner i marscarponen. Vänd ner jordgubbskompotten och vänd till sist ner jordgubbskompotten.
Italiensk maräng
- Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll sockerlagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar.
- Lägg över i en spritspåse och spritsa den på tårtan direkt.
Montera tårtan:
- Lägg den första tårtbotten i en tårtring med tårtplast runt om. Häll på hälften av jordgubbsmoussen. Sätt in tårtan i frysen i 15 minuter. Stryk sedan på hälften av jordgubbskompotten. Lägg på nästa tårtbotten. Häll på den sista av moussen. Frys i 15 minuter och stryk sedan på resten av jordgubbskompotten och lägg på den sista botten.
- Sätt in tårtan in kylen i ca 4-5 timmar, gärna över natten, så att den sätter sig ordentligt.
- Vispa upp marängen och spritsa den på tårtan. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera.