INGREDIENSER

Tårtbotten

  • 280 g socker (3 dl)
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljpasta
  • 60 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 2 tsk bakpulver

Jordgubbskompott

  • 300 g frusna eller färska jordgubbar
  • 150 g syltsocker (1,5 dl)

Jordgubbsmousse

  • 1 gelatinblad
  • 250 g marscarponeost
  • 3 dl vispgrädde
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • Hälften av jordgubbskompotten

Italiensk maräng

  • 150 äggvitor (ca 4 st)
  • 100 g vatten
  • 275 g strösocker (3 dl)

Dekoration

  • Färska jordgubbar
  • Färsk mynta

GÖR SÅ HÄR:

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 20-22 cm i diameter.
  2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.
  3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.
  4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.
  5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.
  6. Baka i 30-35 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.
  7. Låt tårtbottnen svalna helt. Dela den sen i tre lager.

Jordgubbskompott

  1. Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ca 7 minuter och sedan svalna helt.

Jordgubbsmousse

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Vispa marscarpone och florsocker tills det gått ihop.
  3. Vispa 2,5 grädde fluffigt. Värm 0,5 dl grädde och smält gelatinet där i. Rör ner i marscarponen. Vänd ner jordgubbskompotten och vänd till sist ner jordgubbskompotten.

Italiensk maräng

  1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll sockerlagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar.
  2. Lägg över i en spritspåse och spritsa den på tårtan direkt.

Montera tårtan:

  1. Lägg den första tårtbotten i en tårtring med tårtplast runt om. Häll på hälften av jordgubbsmoussen. Sätt in tårtan i frysen i 15 minuter. Stryk sedan på hälften av jordgubbskompotten. Lägg på nästa tårtbotten. Häll på den sista av moussen. Frys i 15 minuter och stryk sedan på resten av jordgubbskompotten och lägg på den sista botten.
  2. Sätt in tårtan in kylen i ca 4-5 timmar, gärna över natten, så att den sätter sig ordentligt.
  3. Vispa upp marängen och spritsa den på tårtan. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera.

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN