Frasiga Saffransvåfflor
INGREDIENSER:
- 4.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk saffranskoncentrat (recept nedan)
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl bubbelvatten
- 100 g smör
- 1 msk socker
- 1 krm salt
Saffranskoncentrat
- 5g saffranspistiller
- 10g mörksprit (rom eller cognac)
- 1 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR:
Saffranskoncentrat
- Mortla saffranspistillerna i en mortel och blanda sedan med övriga ingredienser. Lägg blandningen i en burk med tätslutande lock och låt stå minst en vecka.
- Detta koncentrat håller i ca 1 år och passar också perfekt till att baka saffransbullar eller liknande med.
Alkoholen hjälper till att blomma ut saffranets alla smaker.
Våfflor
- Bryn smöret och låt det svalna något. Går även att använda sig av smält smör men man får en nötigare karaktär när man bryner det.
- Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke och rör om.
- Tillsätt saffransmjölk och grädde och blanda ihop till en jämn smet. Om det blir några klumpar kvar så är det ingen fara.
- Tillsätt smöret och rör ut det i smeten.
- Tillsätt bubbelvatten och rör ut det i smeten, viktigt här att inte vispa för mycket så bubblorna behålls i smeten.
- Grädda i våffeljärn på högsta effekt.
Rekommenderade produkter