Frasiga saffransvåfflor som passar perfekt till glöggminglet. Recept av Jens Ericsson, Svenska Kocklandslaget.
INGREDIENSER:
4.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk saffranskoncentrat (recept nedan)
2,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl bubbelvatten
100 g smör
1 msk socker
1 krm salt
Saffranskoncentrat
5g saffranspistiller
10g mörksprit (rom eller cognac)
1 msk strösocker
GÖR SÅ HÄR:
Saffranskoncentrat
Mortla saffranspistillerna i en mortel och blanda sedan med övriga ingredienser. Lägg blandningen i en burk med tätslutande lock och låt stå minst en vecka.
Detta koncentrat håller i ca 1 år och passar också perfekt till att baka saffransbullar eller liknande med.
Alkoholen hjälper till att blomma ut saffranets alla smaker.
Våfflor
Bryn smöret och låt det svalna något. Går även att använda sig av smält smör men man får en nötigare karaktär när man bryner det.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke och rör om.
Tillsätt saffransmjölk och grädde och blanda ihop till en jämn smet. Om det blir några klumpar kvar så är det ingen fara.
Tillsätt smöret och rör ut det i smeten.
Tillsätt bubbelvatten och rör ut det i smeten, viktigt här att inte vispa för mycket så bubblorna behålls i smeten.