Vad sägs om att servera nygräddade våfflor med en liten twist på en sval höstdag? Denna kombination av våfflor, karamell, choklad och äpplen är helt fantastisk!

INGREDIENSER:

Våffelsmet

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 6 msk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl kefir
  • 5 ägg
  • 100 g smält smör

Karamell

  • 100 g socker
  • 25 g smör
  • 200 g grädde
  • 250 g vit choklad
  • 2,5 g maldonsalt

Chokladmousse

  • 3 dl grädde
  • 60 g äggula
  • 60 g socker
  • 20 g vatten
  • 160 g mörk choklad

Äppelkompott

  • 5 äpplen
  • 50 g socker

GÖR SÅ HÄR:

Våffelsmet

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna.
  2. Smält smöret.
  3. Tillsätt ägg och kefir i de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
  4. Späd smeten med mjölk och tillsätt smöret.
  5. Grädda våfflorna och servera karamell, chokladmousse och äppelkompott bredvid, som på bilden.

Karamell

  1. Smält socker och maldonsalt på låg till medelvärme tills de är gyllene karamell.
  2. Tillsätt smöret och låt det smälta.
  3. Häll sedan försiktigt i grädden under konstant omrörning och rör om tills den har lösts upp helt.
  4. När karamellen är slät, ringlar du den över chokladen och vänder det samman med en spatel.
  5. Låt den svalna lite innan du kan ha den i önskad form eller i ett glas.

Chokladmousse

  1. Vispa grädden tills den är ganska fast.
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
  3. Lägg äggulorna i en matberedare och vispa medan sockerlagen kokas till 118 grader.
  4. När sockerlagen är färdig, häll det långsamt över äggulorna under vispning. Vispa tills smeten svalnat.
  5. Vänd lite av grädden tillsammans med den smälta chokladen, blanda sedan detta med äggblandningen och vänd till sist i resten av grädden.
  6. Lägg detta över karamellen du gjort tidigare och ställ kallt.
  7. När moussen har stelnat kan du täcka toppen med äppelkompotten.

Äppelkompott

Skala äpplena och skär dem i små tärningar. Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll över sockret. Ha lock över kastrullen och låt äpplena sjuda tills de är mjuka (för att få fram en lite kryddig smak kan du ha en kanelstång i kastrullen). När äpplena är mjuka kan du ta av kastrullen från plattan och köra dem tillsammans med en stavmixer. Ställ sedan kompotten sval.


Tips!

Det är även gott att få lite tuggmotstånd i äppelkompotten, då kan du skära ett par äpplen i små tärningar och blanda ihop med den färdiga kompotten.

Rekommenderade produkter

BELL VÅFFELJÄRN

Essential Power

EGO 3,5L PRODURE PRO