Lär dig tekniken med SOUS VIDE

Sous Vide

Sous Vide betyder “under vakuum” på franska och är ett speciellt sätt att värmebehandla mat på. Principen är att maten tillagas med en exakt temperatur och gör att kött/fisk/kyckling blir otroligt mört och saftigt. Även grönsaker blir väldigt bra med Sous Vide då smakerna, näringsämnena och färg bevaras då de inte späds ut av kokvatten. Sous Vide kanske kan låta avancerat men är egentligen den raka motsatsen! Råvaran, exempelvis en köttbit, förpackas i en påse med smaksättning och försluts med en vakuumförpackare. Sedan placeras påsen i det uppvärmda vattenbadet efter önskad temperatur så länge som det behövs. För att få en fin stekyta kan du steka köttet i stekpannan några sekunder precis innan servering. Resultatet blir perfekt varje gång!

Varför vakuumförpacka mat?

Genom att vakuumförpacka får du dina råvaror att hålla upp emot fem gånger så lång tid som normalt, utan att de förlorar sin smak. Livsmedel som förvaras i kyl eller frys förlorar allt eftersom kvalitet, konsistens, smak och näringsvärde. Orsaken är att råvaran kommer i kontakt med syre. De flesta livsmedel går utmärkt att vakuumförpacka och hållbarheten förlängs oavsett om du förvarar dem i rumstemperatur, kyl eller frys. Vakuumföpackare lämpar sig också för marinera kött, fisk och fågel då vakuumtrycket öppnar porerna i råvaran och därför absorberas marinaden mycket snabbare. För att laga mat med en Sous Vide behöver du vakuumförpacka maten i förväg.